Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frilansuppror mot usla arvoden

Publicerad: 6 november 2015, 08:02

Kajsa Ekis Ekman och Dan Josefsson kräver att frilansarvodena höjs.

Foto: Wikimedia Commons.

En ny rapport visar att frilansar i genomsnitt får ut cirka 15 000 kronor efter skatt i månaden. Nu går flera profilerade journalister ut och kräver högre ersättningar.


Ämnen i artikeln:

Svenska JournalistförbundetFrilans

Igår presenterade Svenska Journalistförbundets utredare Kent Werne sin rapport om frilansmarknaden. Den bygger bland annat på enkäter med frilansande journalister och visar att det största problemet är pressade ar­voden och att frilansar i genomsnitt kan ta ut 15 000 kronor i arvode efter skatt. Det är lägre än lägstalönen för en butiksanställd som är 16 800 kronor efter skatt.

I dag går flera frilansjournaluster, däribland Kajsa Ekis Ekman och Dan Josefsson, ut i en debattartikel i Expressen och kräver förändring.  

"Frilansarvodena har sjunkit så pass mycket att en stor del av den kvalitativa frilansjournalistiken är utrotningshotad och dess utövare med den" skriver de.

De hänvisar till en Sifo-undersökning som visar att allt fler frilansjournalister tvingas syssla med annat för att deras journalistik inte lönar sig. Journalistiken blir också likriktad när de tvingas göra "säkra jobb" för att lyckas sälja.

"Vi frilansjournalister är garanter för bredd, mångfald och expertis. Men för att överleva blir många frilansjournalister allt oftare tvungna att luta sig mot invanda tankemönster, redan hörda röster, makthavares snabba fakta och välkända miljöer".

Om inget görs menar de att kvalitetsjournalistiken riskerar att bli ett välgörenhetsprojekt. I dag hamnar en "relativt stor andel" av Journalistförbundets frilansmedlemmar under socialbidragsnivå.

"Att den noggranna, etiska och ansvarstagande frilansjournalistiken skulle vara avskuren från vanlig ekonomisk logik är svårt att hävda. Vi gör det inte. Vi vill att medieägare, ekonomichefer och publicister som har makten över frilansbudgetarna tar sitt ansvar" avslutar de.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.