Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frontalangrepp mot DN

Publicerad: 3 oktober 2013, 13:12

DN är i full färd med att gå igenom ett sparpaket. Styrelsen för Stockholms Dagespressdistrikt, som består av en rad klubbordföranden, går nu i taket över hanteringen från DN:s ledning och menar att den går ”långt utöver det normala på arbetsmarknaden.”


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterMetroSvenska Dagbladet

”Personal hotas till tystnad. Medarbetare trakasseras och  tvångsförflyttas. Fackliga företrädare beläggs med munkavle. Välkommen  till dagens nyheter.”

I ett öppet brev menar Styrelsen för  Stockholms Dagspressdistrikt, där bland annat klubbordföranden från  Metro, TT och SvD ingår, att DN:s hantering av medarbetarna är något  långt utöver det vanliga.

Facket uppger bland annat att: ”Tolv erfarna journalister tvångsförvisas till arbete utanför tidningen.”

De  får inte längre komma med bidrag till tidningen även om de har luskat  fram egna nyheter. Medarbetarna får heller inte ta med sig sina arbetsredskap.

Stockholms Dagspressdistrikt skräder inte orden över hanteringen.
”Detta kan bara tolkas som trakasserier och mobbning i avsikt att tvinga fram uppsägningar.”, skriver man.

Stockholms  Dagspressdistrikt hävdar också att ytterligare ett antal journalister har  sagts upp i strid med LAS, medan DN fyller på luckorna med anställda  från bemanningsbolag.

Man hävdar också att ledningen avbryter både  lokala och centrala förhandlingar i stället för att hantera sådant med  ”normala och konstruktiva samtal.”

Stockholms Dagspressdistrikt ser  det som extra allvarligt att arbetsgivarorganisationen Medieföretagen  står bakom DN i varje steg man tar.

”Det här är Ryanair på svenska,  budskapet är mycket tydligt: ”Vi förhandlar inte. Vi lyssnar inte. Vi  bestämmer – och vem som helst som vågar säga emot kan drabbas av  utfrysning och förvisning.”, skriver facket.

Man konstaterar  också att pressen går en dyster framtid till mötes om det här är den nya  politiken eftersom medarbetarna är tidningarnas enda kapital.

”Om medarbetarna hotas, tystas och tvingas till arbetsdomstolen för att försvara självklara rättigheter lär ingen tidning överleva.”

Stockholms  Dagspressdistrikt uppmanar nu DN och Medieföretagen att behandla de  anställda ”anständigt samt att följa lagen om anställningsskydd.”

”Som  fackliga företrädare för journalisterna i Stockholms dagspress ser vi  med dju oro hur en av våra främsta konkurrenter, Dagens Nyheter,  struntar i arbetsrätten och hur Medieföretagen i sin iver att hjälpa en  av sina kunder, upphört att respektera lag och avtal”

Man menar också att DN inte lever som man lär.

”Utåt,  till oss läsare, varnar DN:s ledarsida för tysta arbetsplatser…Men inne  på DN har samtalen tystats. Nästan ingen av DN:s 200 journalister vågar  uttala kritik offentligt.”

Resumé söker DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Brevet är undertecknat av följande personer:
Aron Andersson, klubbordförande Metro
Kenneth Ahlborn, klubbordförande TT
Thomas Berglund, klubbordförande Svenska Dagbladet
Caroline Cederquist, Klubbordförande Lokaltidningen Mitt i
Mikael Ewerlöf, klubbordförande Länstidningen Södertälje
Anna Flytström, klubbordförande Schibsted Media
Olle Fors, klubbordförande Expressen
Karolina Tolstav. Klubbordförande Upsala Nya Tidning
Niclas Vent, Klubbordförande Aftonbladet
Lisa Wallström, klubbordförande TT Spektra
Niklas Wennergren, klubbordförande Marieberg Media

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.