Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fy fåglarna vilket löp!

Publicerad: 6 februari 2012, 09:55

Ett av de lokala Expressen-löpen i lördags.

Foto: Alex Schulmans blogg.

Ornitolog-nytt? Nej, det är faktiskt Expressen! Kvällstidningens löpsedel i lördags var av det annorlunda slaget. Men löpet om fåglar som trivs bra är ingen tidningsanka. – Den här löpsedeln är ett utmärkt exempel på hur man ska tänka när man gör kvällstidning, säger chefredaktören Thomas Mattsson till Resume.se.


Normalt skriker löpsedlarna högt med sina braskande rubriker.

Lördagen var ett undantag för Expressens del. Löpet handlade om fåglarna som trivs bra på respektive ort runt om i landet. Tidningen gjorde lokala löp på detta runt om i hela riket.

Det fick många att se ut som fågelholkar.

Men Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, tycker inte alls att tilltaget är konstigt.

– Den här löpsedeln är ett utmärkt exempel på hur man ska tänka när man gör kvällstidning: den årliga fågelräkningen var klar och hade lockat ovanligt många svenskar att engagera sig… det är klart att man då ska uppmärksamma utfallet, säger Mattsson som inte vill säga hur bra löpet sålde.

Han lyfter fram en av medarbetarna.

– Idén kom från Ida Thellenberg. Eftersom nyhetsdesken hela tiden funderar på nya ämnen som är relevanta för publiken, och gärna sådana som vi kan göra lokala löpsedlar om, var det här ett mycket bra initiativ.

Mattsson menar att djur engagerar så pass mycket att en löpsedel av det här slaget fungerar.

– För några veckor sedan skrev vi om vilka hundraser som är populärast i olika delar av landet, då gjorde vi också editionerade löpsedlar, och ska man vara ärlig är det nog så att just det här med husdjur har varit rätt underbevakat i media.

– Jag kan inte utlova att vi ska rapportera om husdjur varje dag, men vi har exempelvis skrivit en del om katter på slutet och jag tror att de som eventuellt rynkar på näsan åt journalistik om djur också är sådana som inte har egna djur. Jag har själv inga djur, men vet att djur engagerar många.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.