måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fylleskandalen kostar Anders Borg miljonbelopp

Publicerad: 7 augusti 2017, 05:44

Anders Borg.

Foto: Wikimedia Commons

Anders Borg lämnar Kinnevik efter skandaluppgifterna – vilket blir kostsamt. Jan Guillou sågar Janne Josefsson och Google hanterar manifest mot mångfald. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Jan GuillouMarianne DjudicJanne JosefssonFrida BoisenAnders BorgGoogleKinnevik

FT

Fredrik Thambert


Fylleskandalen kostar Anders Borg miljonbelopp
Det var i fredags som den förre finansministern Anders Borgs fylleskandal blev offentlig. I helgen meddelande han själv att han lämnar uppdraget som vice ordförande i Kinnevik som en konsekvens av skriverierna.
"I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen" skriver han i ett inlägg på Facebook.

Enligt Dagens Industri kostar avhoppet minst en miljon kronor i uteblivet styrelsearvode. Bara ordförande Tom Boardman och vice ordförande Dame Amelia Fawcett har fått högre arvoden.

Förra året omsatte Anders Borgs egna bolag 16,6 Mkr och gjorde en vinst på 6,3 Mkr efter skatt.

Frtida Boisen: Historien om Borg lär oss om vår nya tid
Anders Borgs ursäkt på sin offentliga Facebook-sida öppnade dammluckan för en flodvåg av artiklar och åsikter. Enligt Expressens krönikör Frida Boisen visar historian hur sociala medier har förändrat offentligheten:
"Med sitt inlägg var det som att han hamrade upp en löpsedel som berättande om en skandal för alla att se, på ett torg och en scen alla har tillgång till" skriver hon i sin krönika.

Om Anders Borg inte gått ut och själv kommenterat de påstådda sexuella trakasserierna hade medierna fått svårt att namnge honom i sina artiklar.
"Historien om Anders Borg lär oss mycket om vår nya tid. Sociala medier gör att vi i dag lever med en ny social kontroll. Där alla har koll på alla. Byn är tillbaka" skriver Boisen.

Pr-konsulten: Borg handlade i panik
Att gå ut på Facebook och be om ursäkt för något som Anders Borg inte visste hade hänt var som att försöka släcka en brand med tändvätska. Det säger pr-konsulten Marianne Djudic till Aftonbladet:
– Det känns som att Anders Borg handlat i panik.

Hon tycker att Borg istället borde ha försökt gå till botten med vad han egentligen ställt till med.
– Har man varit på fest, vaknar upp och inte minns något men börjar ana att det inte var något bra – då ser man till att skaffa sig kunskap först och främst. Man ringer upp värden och säger: "Nu vill jag veta vad jag har gjort". Sedan hanterar man det man ställt till med, säger Marianne Djudic till Aftonbladet.

Jan Guillous känga mot Janne Josefsson
SVT-journalisten Janne Josefsson gick till storms mot Botkyrka kommuns i sitt sommarprat. Han hävdar att Botkyrka sorterat ut och eldat upp gamla exemplar av Astrid Lindgrens bok "Pippi i Söderhavet".
"Janne Josefsson var så upprörd över att n-ordet hotades att han frammanade bilden av nazistiska bokbål: "...vi bränner böcker. I dag, i Sverige!" Liksom i går i Tyskland, underförstått. Det är naturligtvis inte sant" skriver Jan Guillou i en krönika i Aftonbladet med anledning av sommarprogrammet.

Enligt Guillou handlar kampen om något annat:
"Alla dessa fotsoldater, och enstak SVT-reporter (sic), som nu för enveten kamp för n-ordets bevarande vill alltså ingenting annat än att behålla rätten till nedsättande ord för svarta medmänniskor. För det mesta låtsas de dock försvara Litteraturen".

Fox News-profil stängs av efter "oanständiga" bilder
Eric Bolling, programledare på Fox News, har stängts av efter att ha skickat "oanständiga" bilder till tre kvinnliga kollegor, rapporterar AP. Huffington Post skrev i går med hänvisning till källor att bilden ska ha föreställt ett manligt könsorgan.

Google bemöter "manifest mot mångfald"
En Google-anställd har skrivit ett långt "manifest" om varför företagets satsning på jämställdhet och mångfald är fel. Dokumentet sägs ha cirkulerat internt en tid men har nu fått internationell spridning via Motherboard. Googles nytillsatte mångfaldschef Danielle Brown har nu fått gå ut och fördömt åsikterna i manifestet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev