Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gärderud hoppar av SvD:s bragdjury

Publicerad: 23 oktober 2012, 08:03

Anders Gärderud.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Nu hoppar friidrottslegendaren Anders Gärderud av som medlem i Bragdnämnden i protest mot att Svenska Dagbladet lägger ned sin sportredaktion.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

SvD:s ledningen menade då att tidningen kan fortsätta att dela ut det   klassiska Bragdguldet, trots att sportredaktionen läggs ner. Men facket   höll inte med.

– SvD kan inte längre med trovärdighet dela ut bragdmedaljen, hävdade journalistklubben på tidningen i ett uttalande.

Nu hoppar friidrottslegendaren Anders Gärderud av som medlem i   Bragdnämnden i protest mot att Svenska Dagbladet lägger ned sin   sportredaktion. En kännbar förlust då 66-årige Gärderud kan ses som det   tyngsta namnet i nämnden.

– Jag kliver ur nämnden. Svenska Dagbladet står som avsändare till   Sveriges förnämsta idrottspris samtidigt som man lägger ned sin   sportredaktion, det rimmar väldigt illa, säger Anders Gärderud till DN.

Gärderud, som själv fick Bragdmedaljen för sitt OS-guld 1976 och då   delade den med cyklisten Bernt Johansson, menar att han delvis lever i   samma värld som medarbetarna på SvD då han är tv-expert.

– Man kan kalla det för ett lojalitetstest med kolleger, jag räknar mig lite dit.

SvD:s redaktionschef Ola Billger, som också är nämndens sekreterare, har under dagen varit i kontakt med övriga elva externa ledamöter. Alla dessa väljer att vara kvar.

– Samtliga sade att de ser fram emot årets sammanträde. Alla vill vara kvar i nämnden och det känns viktigt, säger Ola Billger och fortsätter:

– Jag respekterar Anders beslut, men han kommer ändå att få en inbjudan till nämndmötet så får han lite rårdrum att tänka över situationen.


Tisdagen den 4 december träffas nämnden i Stockholm för att utse vem som ska få Svenska Dagbladets guldmedalj 2012.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.