Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gates hyllar #tackanej-kampanjen

Publicerad: 24 mars 2014, 09:53

Melinda Gates.

Foto: Bill & Melinda Gates Foundation.

Melinda Gates är verksam i en av världens största välgörenhetsorganisationer, Bill & Melinda Gates Foundation, och djupt engagerad i kvinnors rätt i samhället. Hon hyllar nu Sverige-initiativet ”Tacka Nej”, där man ska vägra delta i mansdominerade paneler och jurygrupper.


Ämnen i artikeln:

Sven Otto LittorinSydsvenskanRättviseförmedlingen

– Det är klart att det blir viss tyngd och spridningseffekt när Melinda  Gates med 442 000 följare länkar och hashtaggar kampanjen, säger Thomas  Frostberg, en av initiativtagarna till Tacka Nej tillika ekonomisk  krönikör på Sydsvenskan.

Allt började i samband med att den Internationella Kvinnodagen närmade sig år 2011.

–  Jag tänkte varför skriva ännu en krönika om hur det är ställt med  jämställdheten. Varför inte göra något i stället, säger Thomas  Frostberg.

Han valde att utmana det skånska näringslivet att komma  med jämställdhetslöften och som motprestation skulle han vägra medverka i  för mansdominerade paneler.

Reaktionen lät inte vänta på sig.
– Jag fick exempelvis kommentarer som att man inte har råd att avstå från uppdrag, säger Thomas Frostberg.

Han  själv, Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, Fredrik Wass och  Marcin de Kaminski valde då att dra igång Tacka Nej-kampanjen.

Listan  har idag hundratals personer – alltifrån före detta arbetsmarknadsministern Sven  Otto Littorin till Per Eriksson rektor vid Lunds universitet.

I Norge valde man att dra igång ett liknande upprop den 8 mars i år, men nu har alltså Melinda Gates propagerat för kampanjen.

– Det är inte bara att hon går ut, utan hon retweetas så det hela har spritt sig som ringar på vattnet, säger Thomas Frostberg.

Han  är tjänstledig på deltid under våren för att skriva en bok om filantropi och det var  i samband med detta som han kom i kontakt med Bill & Melinda Gates  Foundation.

– Vi har diskuterat initiativet i de diskussioner som har kommit upp, säger Thomas Frostberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.