Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gawker i konkurs efter stämningen: ”Hot mot fria pressen”

Publicerad: 13 juni 2016, 05:45

Peter Thiel lyckades sänka mediebolaget, QX chefredaktör om terrordådet i Orlando och SAS sågas av pr-experten. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Gawker

Gawker i konkurs efter stämningen: "Hot mot fria pressen"
Det amerikanska mediebolaget Gawker, som också driver bland annat Gizmodo, Deadspin och Jezebel, ansökte om konkurs i fredags enligt amerikanska Chapter 11 och läggs samtidigt ut till försäljning. Nyheten rapporterades bland annat av New York Times. Orsaken är att bolaget nyligen förlorade den uppmärksammade rättstvisten mot Hulk Hogan och var skyldiga att betala cirka 944 miljoner kronor i skadestånd. Orsaken var att Gawker publicerat en video där wrestlingstjärnan har sex med sin bästa väns fru.

Bakom stämningen står också miljardären och riskkapitalisten Peter Thiel som nyligen avslöjades som finansiär till Hulk Hogans rättsprocess. Bakgrunden är att han år 2007 hängdes ut som homosexuell av sajten, trots att han vid tillfället själv inte hade gått ut offentligt med sin sexuella läggning. Sedan dess har han på olika sätt försökt sänka bolaget, och genom Hogans stämning lyckades han alltså.

Att Gawker tvingas kasta in handuken har fått många att reagera med bestörtning. Tidskriften Wired skriver att det är ett exempel på "hur den fria pressen dör, en riskkapitalist åt gången".

"Nu när Thiel har skapat en mall för att använda pengar för att stoppa bångstyrig press, är det troligt att det kommer hända igen" skriver de.  

DI Digitals bloggare Fredrik Wass skriver:
"Vad kommer hända om Silicon Valleys starka investerare också är de som bestämmer vilka röster som ska få höras? Indirekt genom hur algoritmerna i de sociala nätverken fungerar och vilken information som lyfts fram, men även direkt genom att aktivt tysta medier genom dyra rättsprocesser i syfte att orsaka så stor ekonomisk skada som möjligt".

QX chefredaktör om terrorn: "Inte låta oss tystas"
I helgen dödades minst 50 personer i en masskjutning på en gayklubb i Orlando. Terrordådet har skakat USA som nu sluter upp för den fria sexualiteten. En av svenska tidningen QX chefredaktörer Ronny Larsson befann sig på pridefestivalen i Los Angeles när det inträffade:
– Min första tanke var att det känns väldigt obehagligt. Först efter det i Florida, sedan efter den där arresteringen av mannen som hade en massa vapen i bilen. Det kändes ju jätteläskigt. Men sedan kände jag nej, det ska fan inte få stoppa mig. Det är viktigt att vi inte låter detta tysta oss, säger han till Aftonbladet.

Paul Ronge sågar SAS
Pr-konsulten Paul Ronge riktar hård kritik mot SAS sätt att hantera kommunikationen i samband med pilotstrejken. Han tycker inte att de har varit tillräckligt tydliga mot resenärerna.
– I en situation som den här skulle man som företag nästa vrida av sig på mitten för att kommunicera med sina kunder. Det är konstigt att informationen inte är tydligare, säger han till Aftonbladet och fortsätter:
– Det är slött att inte sätta sig och tänka igenom frågorna som folk ställer och ha svar på dem nätet. Det är precis i ett sådant här läge man måste var på tårna.

TV4 hyrde olagligt plan till "Så mycket bättre"
För att artisten Jill Johnson skulle kunna ta sig till inspelningarna av "Så mycket bättre" som drog igång i helgen hyrde TV4 ett privatplan. Men företaget som de hyrde planet av saknar tillstånd att flyga kommersiellt – vilket gör flygningen olaglig, skriver Aftonbladet.
– Att flyga kommersiellt utan tillstånd är brottsligt och kan leda till åtal, säger Gunnar Ljungberg, enhetschef på Transportstyrelsen, till tidningen.

Kritik mot SVT Edits snygglista
I fredags publicerade SVT:s sajt Edit en artikel där EM-spelares utseenden rankades av skribenten Vian Tahir. Greppet väckte kritik i sociala medier eftersom flera ansåg att det var objektifierande och sexistiskt.
"När Vian Tahir tipsar om vilka snygga män vi bör hålla koll på under EM infriar hon alla fördomar på en och samma gång och ger dessutom bensin till de muttrande män som sitter hemma i sofforna och tycker att det just är så här mycket vi kvinnor kan och förstår sport" hävdar Expressens Anna Friberg i en krönika.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Gawker

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.