Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gellert Tamas hotar med rättsprocess mot DN

Publicerad: 11 juni 2014, 09:57

Gellert Tamas

Foto: Ordfront

I ett antal artiklar anklagade DN:s profilerade ledarskribent Hanne Kjöller journalisten och författaren Gellert Tamas för att sprida felaktiga uppgifter i sin bok om de apatiska flyktingbarnen. Nu kräver Gellert Tamas att DN rättar de felaktiga faktauppgifterna inom tio dagar och är beredd att ta ärendet till domstol.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiHanne KjöllerGellert Tamas

Det är i en krönika på Aftonbladet Kultur under rubriken "Stoppa Hanne Kjöllers lögner" som Gellert Tamas går till hårt angrepp mot DN och chefredaktören Peter Wolodarski. Upprinnelsen är en flera år gammal artikelserie där ledarskribenten Hanne Kjöller skrev om apatiska flyktingbarnen.

Här kritiserade hon Gellert Tamas reportagebok "De Apatiska" för att bygga på felaktiga uppgifter och symbolisera "offerjournalistik." Hanne Kjöllers uppgifter visade sig inte stämma. Vilket uppmärksammades förra hösten då förlaget Brombergs tvingades dra tillbaka upplagan av hennes bok "En halv sanning är också en lögn", där uppgifterna om de apatiska flyktingbarnen ingick och fick ge ut en reviderad version.

Enligt Gellert Tamas har DN vägrat att rätta de felaktiga uppgifterna i Hanne Kjöllers fem artiklar i serien om de apatiska flytikngbarnen som publicerades åren 2007-2009.

Som svar från Peter Woldarski fick Gellert Tamas veta att en rättelse av uppgifterna skulle vara "obegripligt för läsarna".

I en skrivelse till DN och Peter Wolodarski kräver nu Gellert Tamas och advokaten Rickard Wallentin att DN fyra allvarliga faktafel i Hanne Kjöllers artiklar "Granska granskaren" och "Rationellt att tiga".

"Jag har ett flertal gånger försökt få Wolodarski att rätta dessa många och allvarliga sakfel. Han har konsekvent vägrat.. skriver Gellert Tamas och fortsätter:

"Vi vill ha denna rättelse inom tio dagar. Och vi är beredda – i värsta fall – att gå vidare rättsligt."

Gellert Tamas hänvisar flera gånger till att de önskande rättelserna samstämmer med de pressetiska reglerna.

"Bollen ligger nu hos dig, Peter Wolodarski! Om du fortsätter vägra rätta Kjöllers fel kommer detta inte bara att leda till att du förlorar din publicistiska trovärdighet, det kommer också att rasera tilltron till den tidning du leder. Frågan är: Vilken värld vill du ha? Tänker du följa de pressetiska reglerna? Eller vill du hellre ha en återgång till en samhällsordning där endast rättsväsendet och domstolarna återstår för de som anser sig felaktigt behandlade. Det var just för att undvika en sådan situation som det första pressetiska regelverket infördes 1916. Valet borde vara lika enkelt som självklart. Eller hur, Peter Wolodarski?"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.