Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Genombrott för surfplattan och internet i mobilen

Publicerad: 16 oktober 2012, 16:15

Nu har över hälften av det svenska folket tillgång till internet via mobilen och var femte svensk avnänder surfplatta. När det gäller kvällstidningar läser fler webbversionen än papperstidningen. Det visar .SE:s rapport "Svenskarna och Internet 2012" som släpps i dag.


Internetanvändningen fortsätter att gå ner i åldrarna och hälften av alla treåringar använder internet. Det framgår av .SE:s årliga rapport "Svenskarna och Internet 2012".

På två år har ytterligare en tredjedel av Sveriges befolkning fått tillgång till mobilt internet. Det innebär att mer än hälften av svenskarna har en uppkopplad mobil. Det senaste året har den siffran växt från 30 till 55 procent.

Samtidigt har spridningen av surfplattor tagit ytterligare fart. Nu använder var femte svensk en surfplatta. Bland ungdomar mellan 12 och 15 år använder nästan hälften en surfplatta.
– Som med alla nya tekniker når man en nivå då tillväxten avtar kraftigt eller nästan stagnerar. Sverige har nått den nivån. Många av de som inte alls använder Internet idag har ett massivt ointresse som verkar svårt att vända. Trots det har vi sammantaget en tydlig stark ökning av användningen i Sverige, säger Janne Elvelid, projektledare för "Svenskarna och Internet" på .SE.

Trots de omfattande sparpaketen bland de stora mediekoncernerna de senaste åren skriver rapportförfattarna att traditionella medier fortfarande står sig starkt. När det gäller kvällstidningar läser nu fler på webben än i papperstidningen.

Rapporten visar också att tillgången till internet inte längre ökar bland personer över 18 år. Expansionen för vissa sociala medier som Facebook har bromsat. Likaså musik- och videotittandet på webben.

Antalet personer som har tillgång till internet har ökat med 100 000 sedan 2011, men fortfarande står 1,2 miljoner svenskar i digitalt utanförskap då de aldrig eller väldigt sällan använder internet.

Författare till Svenskarna och Internet 2012 är Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.