Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Genomusel journalistik”

Publicerad: 8 november 2011, 08:35

Peter Englund är inget fan av Expressens nyhetsjournalistik.

Foto: Resumé

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund sågar Expressen. – Genomusel journalistik, skriver han i sin blogg.


Ämnen i artikeln:

Peter EnglundThomas MattssonExpressen

I går blev Peter Englund uppringd av en reporter från Expressen. Reportern frågade Englund om han kände sig träffad av Horace Engdahls kritik av bloggandet som fenomen.

Så här beskriver Peter Englund samtalet med reportern och dess konsekvenser:

”– Jag svarar helt kort: ”Inte alls”.

Resultat: ”Engdahl och Englund i ordkrig”.

Så går det till.

Förutom att det är fullständigt trams – rubriken har inget som helst stöd i vare sig texten eller verkligheten – finns där en avsiktlig förvrängning: frågan var om jag ”känner mig träffad av kritiken”. Detta blir i artikeln till att ”Peter Englund tar inte åt sig av kritiken från sin föregångare”.

Försöker mig nu på en rak dementi: nej, vi är inte i ordkrig, nej vi sågar inte varandra, nej vi är inte oense, nej vi är inte ovänner, nej vi samarbetar på det bästa vis, nej det finns ingen spricka i Akademien, nej jag ska inte lägga ned min blogg, nej jag har ingen lösning på teodicéproblemet etc, mm, osv.

Och ja, jag tycker att det här är genomusel journalistik”.

Efter Peter Englunds blogginlägg bad reportern om ursäkt. Rubrik och text har också ändrats.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Vi råkade godkänna en redigeringskopia som gick ut i rss:en. Den  artikelrubrik Englund, med all rätt, vände sig mot fanns alltså i en  godkänd artikel, men var inte uppritad på förstasidan på sajten.

– Englund såg denna och reagerade, men då var den redan korrigerad och  utlagd i sin rätta form. Vi hörde av oss och förklarade misstaget och  bad om ursäkt för detta.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.