Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Genusfotografen kampanjar mot medias bild av våldtäkter

Publicerad: 1 mars 2016, 10:34

Media använder gärna stereotypa och missvisande bilder enligt Genusfotografen.

Foto: Montage

Tillsammans med Fatta.nu ska Genusfotografen få media att visa rätt bild av sexuellt våld. Nu drar kampanjen igång på sociala medier.


Ämnen i artikeln:

GenusfotografenSexuellt våld

Tomas Gunnarsson, känd som Genusfotografen, har med fotografen  och Fatta-aktivisten Kristina Wicksell dragit igång en kampanj med Fatta.nu för att få tidningar att sluta välja stereotypa bilder när de skildrar sexuellt våld.

– Vi menar att bildvalen ofta är missvisande, säger Tomas Gunnarsson.

Tillsammans med Kristina Wicksell har han granskat artiklar om sexuellt våld och de bilder som publiceras tillsammans med dem. Slutsatsen? Att media konsekvent väljer bilder som framställer våldtäkt som någonting som sker utomhus, med grovt fysiskt våld och av en okänd gärningsman. Detta trots att statistiken visar på att de flesta våldtäkter sker inomhus, utan fysiskt våld av en bekant till offret.

– De återskapar fördomar om vad en ”riktig” våldtäkt är. De här bilderna försvårar förebyggandet av sexuellt våld eftersom den som utsätts tänker att ”det jag var med om var ingen riktig våldtäkt för det var ju min pojkvän som gjorde det. Det var inte det här buskmonstret i en mörk tunnel eller park”, säger Tomas Gunnarsson.

Enligt honom får den här typen av bilder illustrera allt som rör sexuellt våld, oavsett vad artikeln egentligen handlar om. Som exempel hänvisar han till en bild på en skräckslagen kvinna som blir dragen i håret och upptryckt mot en vägg. Bilden är publicerad tillsammans med en artikel om att fler väljer att anmäla våldtäkt.

– Budskapet är egentligen positivt, att fler unga flickor vågar anmäla våldtäkter, och så har man den här skräckbilden.

För Tomas Gunnarsson står bildsättningen i stark kontrast mot det journalistiska uppdraget att visa en sann bild av verkligheten.

– När journalister skriver så är det viktigt att det som skrivs är sant, men för bilderna ställs inte samma krav. Det är inte något det pratas om, säger han.

Bilderna som nu rullar ut på Fattas Instagramkonton ska dra uppmärksamhet till den här typen av problem. Men det här är inte första steget i kampanjen.

– Nu är vi inne i medvetandegörande-fasen. Innan dess har vi haft olika workshops med studenter och bildjournalister från till exempel TT, Svd och Expressen där vi har låtit dem bildsätta olika artiklar och tänka om. Det har varit ytterst effektivt och vi har fått mycket bra respons, säger Tomas Gunnarsson.

Det gjorde dem också uppmärksamma på att det fanns en brist på alternativa bilder.

– En av deltagarna sa att stereotyper är lätta att använda och snabbt förmedlar till folk vad det handlar om. Men vi måste kunna ställa högre krav än så.

Därför ska Fatta tillhandahålla en egen bildbas med ett 10-tal fotografier som snart ska skapas av foto- och bildjournaliststudenter.

– Vi har bett deltagare skissa på bilder som borde finnas. Jag har en hel hög med dem nu. Vi sätter igång med det efter det här, berättar Tomas Gunnarsson.

Sanna Wolf-Watz

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.