Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gerdin: ”En friande dom kan ge miljarder”

Publicerad: 14 november 2012, 13:57

Anders Gerdin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet. Numera Grayling-konsult.

Onsdagen blev startskottet på slutronden i det kontroversiella spelannonsmålet. Frias Anders Gerdin och Otto Sjöberg av Högsta domstolen kan totalförbudet mot annonser från utländska spelbolag försvinna för gott och ge annonsmiljarder till tidningshusen. – Det handlar om miljardbelopp sett över några år, säger Anders Gerdin till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Anders GerdinAftonbladetExpressenOtto Sjöberg

I dag inleds prövningen i Högsta domstolen i det omtvistade spelannonsmålet. Med det avgörs också ödet för totalförbudet mot utländska spelannonsörer.

Om Aftonbladet och Expressens tidigare ansvarige utgivare Anders Gerdin och Otto Sjöberg vinner kan förbudet åka upp i rök och potentiella annonsmiljarder hägra för svenska tidningshus. I dagsläget kan bara etermedieaktörer som SBS och MTG dra nytta av dessa annonsörer.

Allt tog sin början när Aftonbladet och Expressen år 2003 publicerade reklam för utländska spelbolag i tidningarna. Lotteriinspektionen ilsknade till och beslutade att dra de dåvarande chefredaktörerna inför domstol för att de brutit mot det så kallade främjandeförbudet i Lotterilagen.

– Det var strax efter Gambellidomen och vi hade tolkat domen med hjälp av experter på EU:s juridik för att kunna publicera annonserna. Det var inget beslut som togs över en natt, vi hade konsulterat med både inhemsk och utländsk expertis, säger Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin, som numera är pr-konsult på Grayling till Resumé som når honom under en lunch mellan förhandlingarna i Högsta domstolen.

Gambellidomen är ett domstolsbeslut från 2001 där EG-domstolen friade Piergiorgio Gambelli och 137 andra personer som bedrev icke-statlig spelverksamhet. EG-domstolens beslut resulterade i att det italienska spelmonopolet skulle rivas.

När Aftonbladets Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg två år senare tog beslutet att publicera annonserna för de utländska spelbolagen blev det starten på en nioårig kamp i svenska domstolar.

I första vändan gick tingsrätten på Lotteriinspektionens linje. Efter överklagan friades de tidigare chefredaktörerna i hovrätten. Nu avgörs spelannonsmålet i Högsta Domstolen.

– Jag tycker det bra att vi får ett slutgiltigt beslut efter åtta år. Vad som än händer så har Aftonbladet, Expressen och övriga Mediesverige väntat på domen. Eftersom den med stor sannolikhet kommer att bli prejudicerande kommer vi att få klartecken för hur vi ska agera i framtiden. Den tidigare lagstiftingen har varit för otydlig, säger Anders Gerdin.

Centralt i målet är om främjandeförbudet är förenligt med EG-rättens diskrimineringslag. Anders Gerdin ser goda möjligheter att Högsta Domstolen kommer gå på de tidigare chefredaktörernas linje.

– Jag är optimistisk och tror att man kommer att ändra lagstiftningen på ett liknande sätt som i Danmark. Jag skulle gärna se att mediehusen finns med som remissinstanser.

Vad skulle en ändrad lagstiftning kunna få för konsekvenser för Mediesverige?
– Det är framförallt kvällstidningarna som har de utländska spelbolagen som potentiella annonsörer. I en tid där intäkterna pekar nedåt, där cheferna lanserar sparpaket, efter sparpaket och stora nedskärningar på tidningarna kan en friande dom skapa stor nytta. Det handlar om miljardbelopp sett över några år för tidningshusen. Annars kommer spelbolagen att söka sig till tv-kanaler som sänder från London, säger Anders Gerdin och tillägger:

– I slutändan är det en frågan om en demokrati, ytterst så kan inte läsarna räkna med samma granskning som vi har idag om resurserna fortsätter att sina.

Högsta domstolens beslut beräknas komma kring årsskiftet. Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin företräds i Högsta domstolen av försvarsadvokat Stefan Widmark från Mannheimer Swartling.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.