Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gerdin: Jag kommer sakna min stund med läsarna

Publicerad: 28 december 2007, 11:20

På söndag är det tack och farväl för ”Hörru Anders!”. Då slår Aftonbladet på stort och förvandlar feedback-spalten till ett uppslag. – Det har varit min stund med läsarna, och jag kommer att sakna det, säger avgående chefredaktören Ander Gerdin.


Anders Gerdin. Foto: Erik Esbjörnsson.

För tre år sedan bestämde sig Anders Gerdin för att svara på läsarnas frågor i en särskild spalt i tidningen varje söndag.

– Jag funderade länge innan jag drog igång det. Det var något som skulle göras varje vecka och det var viktigt att det gjordes på allvar. Andra har läsarombudsmän och liknande, men jag ville göra det helt själv, utan någon som spökskriver. Nu har jag gjort det här varje vecka i tre år, även under semestrar och sommartid, säger Anders Gerdin, som säger att responsen varit ”oerhört positiv” och att direktkontakten med läsarna är mycket viktig.

– Många frågor är generella och allmänintressanta, och när man ändå skriver till varandra så tyckte jag att det var lika bra att det fick publiceras i tidningen så att det kunde nå en större läsekrets.

Gerdin säger att ”Hörru Anders!”-spalten är en bra temperaturmätare på vad läsarna bryr sig om och vad som är viktigt för dem.

– Även om man är förbannad så visar det på ett stort engagemang att man skriver in till tidningen. Det visar att läsarna bryr sig om vad vi publicerar.

Det som skapat mest läsarreaktioner är den frekventa användningen av ord som ”chock”, “katastrof” och “hemligt”.

–   På söndag kommer mitt sämst säljande löp ”Klart i natt: Fred i Bosnien” att visas bredvid ett fejkat löp som jag gjort med förstärkningsord, säger Gerdin.

Kommer du att sakna ”Hörru Anders!”?
– Ja, det kommer jag att göra. Jag har suttit med det utanför arbetstid, på kvällarna, i sängen, på båten i skärgården – det har varit min stund med läsarna. Det har blivit en vana och ett behov.

På söndag får "Hörru Anders" ett helt uppslag  – en Grande Finale med pompa och ståt.

Det är ännu oklart om Gerdins efterträdare, Jan  Helin, kommer att fortsätta på den inslagna vägen och kommunicera med läsarna på liknande sätt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.