Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Getty Images tre trender inom visuell kommunikation

Publicerad: 17 februari 2017, 09:05

Foto: Thomas Nilsson

Innan gårdagens prisceremoni för Årets reklambild talade Guy Merrill, executive art director på Getty Images, om de starkaste trenderna inom visuell kommunikation.


Ämnen i artikeln:

VisuelltGetty Images

Getti Images är en av världens största bildbyråer. Byrån har närmare 250 000 fotografer knutna till sig och jobbar som ensam bildbyrå för att aktivt påverka vilken typ av material fotograferna tar. Guy Merrill jobbar som executive art director på byrån och är med och producerar trendrapporten Creative in focus, som i år kommer ut för fjärde gången.

I insamlandet av trenderna försöker byrån ta ett helhetsgrepp inom den visuella kommunikationsvärlden. De tittar på alltifrån konst till press- och reklambilder. Här är de tre starkaste trenderna som byrån identifierat.

- Color Surge

Varumärken runtom i världen blir allt modigare i sina val av färger. Pantone Color Institute utsåg nyligen färgen grön till att bli årets färg. Grön är dock inte den enda primärfärgen som syns alltmer inom den visuella kommunikationen. Färger som röd, blå, brun och gul är alla exempel på färger som just nu syns i många kampanjer. Tänk tidigt 1900-tal och Pieter Mondriáns minimalistiska målningar.

– Filmen Moonlight är ett annat intressant exempel. Hela filmen utspelar sig i ett blåaktigt skimmer vilket förstärker den känsla av nostalgi som filmen försöker förmedla, berättade Merrill.

Getty Images märkte även av det ökande intresset för starka färger via sin egen sökmotor där sökningar efter "color" gick upp med 52 % under 2016.

- New Naivety

Fler och fler varumärken applicerar en tillbakalutad approach i sin kommunikation. Lekfullare och inte alltid så seriöst. Trenden ska ses som en backlash mot det konstruerade och är enligt Merrill en effekt stärkt av den ökande användningen av Snapchat-filter och kommunikation via emojis och GIFs. Det tydligaste exemplet på hur trenden har skiftat är skillnaden mellan 2015 och 2016 års Calvin Klein-kampanjer med Justin Bieber.

- Global Neighbourhood

Den mest svårfångade av de tre trenderna. Den ökande cirkulationen av information, varor och människor har ökat den kulturella nyfikenheten och suddat ut de geografiska gränserna. Sökningar hos Getty på "multicultural", "community" och "globalization" ökade under 2016 med 50-60 %. Merrill exemplifierade den nya trenden med amerikanska tonåringar som gör sminktutorial för mexikanska ungdomar samtidigt som de prenumererar på Spotifys spellista för brittisk grime. Samtidigt som gränserna suddas ut identifierar sig ungdomar med allt smalare grupper, som dessutom spänner över en rad disparata fält. Den här nya typen av communities vänder sig dessutom mycket mot riktad marknadsföring, något som gör dem svåråtkomliga för annonsörer.

Magasinet "Creative in focus" tar även upp tre ytterligare trender, något som Merrill kort diskuterade med Resumés konferencier Andreas Rågsjö-Thorell. Gritty women, en trend där kvinnor porträtteras mer autentiskt, något H&M tog tillvara på och blev prisbelönade för genom kampanjen "She's a lady". Virtual reality, trenden alla snackar om men få vet vad de ska göra av. Getty har under 2016 samlat en grupp som jobbar dedikerat med att utveckla formatet. Slutligen trenden Unfiltered, där kommersiella varumärken lånar av redaktionella approacher till sina reklambilder. Många varumärken använder sig enligt Merrill av fler och fler pressfotografer för sina kampanjer.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

VisuelltGetty Images

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.