Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gina Dirawi kritiseras av Expo

Publicerad: 23 november 2012, 11:15

Gina Dirawi

Foto: Carl Johan Söder/SVT

Den hyllade profilen och programledaren i SVT Gina Dirawi har tidigare stött på kritik för sina jämförelser mellan Israel och Nazitykland. Nu kritiseras hon av den anti-rasistiska tidskriften Expo efter att hon tipsat om en bok av en antisemitisk konspirationsteoretiker som ifrågasätter Förintelsen.


Ämnen i artikeln:

MelodifestivalenExpoSVTGina Dirawi

Sent igår kväll skrev Melodifestivalens programledare Gina Dirawi ett inlägg på sin blogg under rubriken "Lite kvällsläsning...". Inlägget har gillats av över 3000 följare på Instagram.

Kvällsläsningen som tv-profilen tipsar om är Lasse Wilhelmsons bok "Är världen upp och ner?"

Enligt den antirasistiska tidskriften Expo, som ägnar sig åt att informera om främlingsfientlighet och rasism, är kärnan i Lasse Wilhelmsons texter myten om en judisk sammansvärjning som styr världsekonomin och media.

Han beskriver förföljelser av judar som en reaktion på deras påstådda strävan efter makt och manipulation.

Lasse Wilhelmson ska bland annat ifrågasätta folkmordet på judar under andra världskriget genom att beskriva den nazistiska antijudiska politiken som en motreaktion på en judisk krigsförklaring

Expos Jonathan Lehman kommenterar bokens antisemitism till P4 Västernorrland.

– Det handlar om en person som är med i högerextrema och nynazistiska kretsar, och även en del radikala vänsterextrema grupper. Han rör sig i kretsarna, ifrågasätter Förintelsen och säger att nazityskland agerade i självförsvar, säger Jonathan Lehman till P4 Västernorrland.

Det är inte första gången som Gina Dirawi hamnar blåsväder av liknande anledningar. I november 2011 uppmärksammades tv-profilen för ett blogginlägg där hon skrev: "Israel tar efter Hitler".

I dag har blogginlägget om boktipset plockats bort och på Twitter skriver Gina Dirawi att hon inte känner till vem Lasse Wilhelmson är.

"Jag förstår att jag verkar naiv och ovetande, men det var jag faktiskt i den här situationen. Jag hade inte koll och nu vet jag bättre till nästa gång, man lär sig nått av allt. Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig, för det var inte min avsikt", skriver hon på sin blogg.

I en försvarande kommentar till TT Spektra säger Gina Dirawi stämplats som antisemitisk hos många.

– Jag är 21 år och googlar du mitt namn kommer det fram "Gina - antisemiten". Det är inte kul, för jag tycker verkligen inte så, säger Gina Dirawi till TT Spektra och fortsätter:

– Absolut har jag ett ansvar. Ansvaret ligger i att man är medveten om att många läser det jag gör. Men folk har sina egna referensramar och tolkar det på sitt sätt. Det kan inte jag göra något åt.

Enligt TT Spektra kommer inte SVT att vidta några åtgärder mot Gina Dirawi som nästa år kommer att vara programledare för Melodifestivalen tillsammans med artisten Danny Saucedo.

– Hon har en privat blogg, så länge det hon skriver där inte strider mot våra principer och demokratiska värderingar har vi inga åsikter om det, säger Petter Braggée, programchef för SVT i Malmö till TT Spektra.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.