Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gisslanutbildning för journalister hotad

Publicerad: 22 januari 2014, 09:59

Foto: SVT

När journalisten Niclas Hammarström släpptes efter sin fångenskap i Syrien så berättade han att han inte skulle klarat sig 10 minuter om han inte gått försvarets gisslanutbildning. Men nu är kursen på Överlevnadsskolan hotad.


Ämnen i artikeln:

SyrienSVT

Överlevnadsskolan på K3 i Karlsborg hotas av omfattande besparingar och risken är att gisslanutbildningen för journalister får stryka på foten.

Det skriver SVT på sin sajt idag.

I K3:s egen konsekvensanalys av försvarsmaktens senaste besparingskrav föreslås Överlevnadsskolan minska drastiskt. Nära två tredjedelar av personalen, eller 10 av 16 anställda, skulle då försvinna.

– Om de här förslagen genomförs så kommer det att påverka både våra möjligheter att utbilda Försvarsmakten och andra. Journalistutbildningarna hör till en av de kurser som vi skulle få ställa in, säger Jonas Månsson ställföreträdande chef för Försvarsmaktens Överlevnadsskola.

Journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkenhed har öst beröm över Överlevnadsskolans gisslanutbildning sedan de kom hem från sin fångenskap i Syrien.

– Den här kursen var helt ovärderlig, om jag ska vara helt ärlig. Jag vet inte om jag kan säga att den räddade våra liv, men den gjorde det fan så mycket enklare, allting, säger Magnus Falkehed till SVT.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SyrienSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.