Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gjorde slut med sociala medier – nu kritiserar hon media och raderar sina konton

Publicerad: 4 november 2015, 09:51

I ett inlägg som lades upp i går kritiserar Eddena O'Neill medierna för att ha fokuserat på fel sak.

19-åriga Essena O´Neill fick nog av en perfekt image på sociala medier. Nyheten spred sig internationellt under gårdagen, men nu tycker hon att media haft fel fokus i artiklarna som skrivits. Samtidigt har hon raderat både sitt Instagram- och Youtube-konto.


Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Australiska Instagram-stjärnan Essena O´Neill hade 600 000 följare på sitt Instagram-konto och 250 000 prenumeranter på Youtube. Båda kontona är numer raderade. Anledningen till tvärvändningen var att hon inte tyckte att innehållet visade upp en sann bild av hennes liv:

"16-åriga Essena hade nog tänkt 'Vad fan, tjejen, du har ju drömlivet'. Men jag kände mig förvirrad, ensam och olycklig", skrev hon på sin hemsida.

Som så många andra som gjort sig ett namn på sociala medier försörjde sig Essena O´Neill på sponsrade inlägg. Hon uppger själv att hon lätt kunde tjäna 2000 australiska dollar per inlägg – men att det hela inte visade verkligheten. Innan instragramkontot raderades helt ändrades namnet på det till "Social Media Is Not Real Life", tusentals bilder togs bort, och till de resterande 96 ändrades bildtexterna. Ett exempel är:
"Jag betalade inte för klänningen, tog ett oräkneligt antal bilder för att försöka se het ut för Instagram".

Nu, efter uppmärksamheten, kritiserar hon medierna i ett inlägg på den nystartade hemsidan "Let's be game changers". Där vill hon lyfta frågor som medvetet leverne, teknikberoende, transparens på internet, minimerad kändiskultur, främjad veganism, miljömedvetenhet och jämställdhet.

"Det verkar som om media vill skapa uppmärksamhet och ha en "het story", inte riktig förändring. Är jag den enda personen som tycker så här? Varför inte prata om saker som verkligen gör skillnad?? Vem bryr sig om mitt förflutna, ordmissbruk, eller en gråtande tonåring? Låt oss i stället prata om saker som betyder något", skriver hon på sajten.

Samtidigt noterar hon att medierna sätter rubriker i stil med "19-årig Instagramstjärna klandrar sociala medier för hennes problem", i stället för "Tonåring lyfter frågor om transparens online och vilseledande påroduktplaceringar".

I ett inlägg som publicerades dagen innan tackade hon däremot medierna för uppmärksamheten som hennes story har fått.

Sedan storyn började spridas i världen har tilltaget fått många hyllningarn, men också avfärdats som ett pr-stunt. Essena O´Neill har kallats en bluff av sina tidigare vänner som hävdar att hon ljuger i stora delar av hennes story, enligt The Daily Mail.

Essena O´Neill uppger att hon har haft kvar Instagram i en vecka på grund av att hon ville sätta fokus på de "viktiga frågorna":

"Efter att människor fått det klart för sig, behövde jag inte längre mina sociala medier-konton. Att radera dem permanent känns så befriande", har O'Neill skrivit enligt The Daily Mail.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.