Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Glädjebeskedet medieköpen ökar

Publicerad: 16 december 2008, 08:14

November blev en svart månad för svenskt näringsliv. Varslen sköt i höjden och många företag rapporterade om kraftigt minskad försäljning. Men mediebyråerna köpte mer reklam än i fjol visar färsk statistik från Sveriges Mediebyråer.


Per Rosvall.

Den oväntat positiva statistiken visar att mediebyråernas investeringar ökade med 1 procent jämfört med november 2007. Totalt sett har mediebyråernas köp ökat med sex procent hittills i år.

Men trots de positiva beskedet kan 2009 bli ett tufft år spår Per Roswall, vd på Sveriges Mediebyråer.

– Även om novembersiffrorna glädjande nog visat sig ligga över förra årets nivåer vågar vi inte vara alltför optimistiska inför 2009. Många annonsörer har planerat 2008 redan under hösten 2007 och de följer nu den plan och de avtal som de har ingått. Först framåt februari-mars nästa år kommer vi att på allvar kunna se vilken effekt lågkonjunkturen har för medieinvesteringarna i Sverige, säger Per Rosvall.

De medier som gått bäst i november är bio, internet och tv. Samtidigt fortsätter nedgången för morgonpress i storstäderna och kvällspressen.

Mediekategorier som ökar i november:
Bio 21 procent
Internet 20 procent
TV 16 procent
DR/Annonsblad 2 procent
Dagspress landsort 2 procent

Mediekategorier som minskar i november:
Kvällspress -18 procent
Dagspress storstad -16 procent
Utomhus -14 procent
Veckopress -13 procent
Radio -5 procent

Statistiken bygger på den reklam som köps av medlemmarna i Sveriges Mediebyråer.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.