Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google backar – återställer Guardian-länkar

Publicerad: 4 juli 2014, 13:30

Resumé kunde tidigare idag rapportera att Google har plockat bort sökresultat kopplat till artiklar från såväl BBC som The Guardian. Förutom att bolagen var bekymrade över det hela har borttagandet skapat en stor censurdebatt. Nu väljer Google att återställa ett antal länkar.


Ämnen i artikeln:

BBCGoogleThe Guardian

Bakgrunden är den nya lagstiftningen som ger privatpersoner rätt att bli "bortglömda".

Här har Google hamnat i skottlinjen för en debatt om censur inom pressen efter att man har plockat bort länkar till BBC- och The Guardian-artiklar i sökresultaten.

Google har medgett att man har råkat ut för vissa "barnsjukdomar" i arbetet med att införa det nya systemet – det bygger på att man utvärderar och därefter ger ok eller avslag på att ta bort en viss länk, enligt The Guardian.

Som Resumé tidigare har rapportet är ursprungskällan intakt och man kan också hitta artiklarna via den amerikanska versionen av Google.

Det går även att använda sökkriterier som utesluter ett specifikt namn, enligt The Guardian.

Kritiker anser att Google har agerat för snabbt när det gäller att plocka bort information enligt kriterierna "felaktig, irrelevant eller föråldrad", som styrs av EU:s dataskyddsdirektiv.

Så sent som i onsdags plockade Google bort länkar om en domare i Skottland, Dougie McDonald, som har erkänt att han ljög om en straff.

Länkarna har nu återinförts och Dougie McDonald har inte velat kommentera det hela.

Googles talesperson meddelar att det här en ny process för bolaget och att man tänker fortsätta att lyssna på eventuell feedback.

Man ska även samarbeta med myndigheter inom dataskyddsområdet för att säkerställa att man lever upp till den nya lagstiftningen och EU:s dataskyddsdirektiv.

Lagstiftningen har sin bakgrund i ett prejudicerande falls som rör advokaten Mario Costeja González som ondgjorde sig över att en dom från 1998 hamnade högt i sökresultaten hos Googles spanska sökmotor – han hade en gång i tiden ekonomiska problem och tvingades lösa dessa genom att auktionera ut en fastighet.

Han hävdade att information var just "felaktig, irrelevant eller föråldrad" och därmed ska plockas bort enligt EU:s dataskyddsdirektiv.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

BBCGoogleThe Guardian

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.