Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google-chefen direkt från Reinfeldt-bordet

Publicerad: 9 februari 2012, 15:46

Stina Honkamaa, Sverigechef på Google.

Google-chefen, Stina Honkamaa, satt vid bordet med Fredrik Reinfeldt och David Cameron i samband med dagens toppmöte Northern Future Forum. Här ger hon sin syn på diskussionen.


Ämnen i artikeln:

GoogleStina Honkamaa

Du deltog vid paneldiskussionen. Vi börjar med en sportfråga. Hur kändes det?
– Jag satt vid samma bord som David Cameron och Fredrik Reinfeldt och jag var väldigt imponerad av deras intresse av och engagemang i frågorna kring kvinnligt ledarskap.

En av huvudfrågorna vid Northern Future Forum handlar om hur vi får fler kvinnor i ledande positioner och fler kvinnor som företagare? Hur långt tyckte du egentligen att ni kom i frågan?
– Både David Cameron och Fredrik Reinfeldt understryker att kvinnligt ledarskap är en nyckelfråga vad gäller tillväxt.

– Vi ska också ha klart för oss att vi i Sverige, med tillgång till bra och billig barnomsorg, flexibel föräldraledighet och rutavdraget har betydligt bättre förutsättningar än i många andra länder. Cameron uttryckte också stort intresse för möjligheten att dela föräldraledigheten mellan föräldrarna och för det svenska rutavdraget.

Vad utmärker ett kvinnligt ledarskap och vilka nackdelar/fördelar finns det med detta?
– För mig handlar det mer om balans och mångfald i arbetslivet, snarare än manligt kontra kvinnligt ledarskap.

Vad tycker du själv är dina främsta ledaregenskaper/respektive sämsta?
– Jag tror man ska låta bli att stirra sig blind på individuella ledaregenskaper, vare sig mina egna eller andras. Diskussionen handlar om att mångfald, oavsett hur den ser ut, leder till ökad kreativitet och tillväxt.

Vad tycker du Sverige är bra respektive dåligt på när det gäller att få fram kvinnliga ledare? + Hur tycker du att Allians-regeringen har skött sig när det gäller att bana väg för kvinnliga ledare/företagare?
– Vi ska ha klart för oss att vi i Sverige, med tillgång till bra och billig barnomsorg, flexibel föräldraledighet och rutavdraget har betydligt bättre förutsättningar än kvinnor i många andra länder.

Vad tror du krävs för att vi ska få fram mer kvinnliga ledare inom sådana branscher som där du verkar, men även reklambranschen, pr-branschen och media?
– Tror inte dessa branscher skiljer sig från andra branscher.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

GoogleStina Honkamaa

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.