Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google får grönt ljus för Motorola-köp

Publicerad: 14 februari 2012, 07:42

EU har godkänt Googles förvärv av Motorola Mobility. Förvärvet offentliggjordes i augusti och är värt 12,5 miljarder dollar. Även amerikanska justitiedepartementet har godkänt förvärvet.


Ämnen i artikeln:

GoogleMotorolaEU-kommissionenAppleHTC

Google vill köpa Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar.

EU:s  konkurrenskommissionär, Joaquin Almunia, meddelade under måndagen att  EU inte räknar med att transaktionen ska innebär några konkurrensmässiga  problem, enligt Bloomberg.

Detta innebär i så fall att Google får chansen att förse sig med tusentals patent som kan skydda operativsystemet Android.

Joaquin  Almunia känner sig visserligen inte bekymrad över Googles förvärv av  Motorola, men han är orolig över att mobiltillverkare går in i olika  patentstrider för att blockera konkurrenterna.

Han uppgav, i  samband med en presskonferens i Bryssel, att EU är vaksamt över detta och  att det: "går att undvika att patentkriget fortsätter."

Det amerikanska justitiedepartementet har samma dag också gett sitt godkännande för Googles köp av Motorola Mobility.

Enligt  Bloomberg har Google hänvisat till just olika patentbråk som det  främsta skälet till att man vill köpa Motorola Mobility som har hela 17  000 patent.

Enligt Bloomberg har Apple, som tillverkar iPhone,  och Microsoft, som utvecklar Windows-baserad mjukvara för mobiler,  siktat in sig på att ge sig in i rättstvister med tillverkare som har  mobiler som körs på Googles android-system.

Här är sådana exempel Samsung och HTC.

Enligt en talesperson för Google, Don Harrisson, är EU:s godkännande en milstolpe i processen med att få förvärvet godkänt.

Han  meddelade också att man nu endast inväntar några ytterligare  godkännanden innan man kan slutföra en affär som hjälper Google att "ta  Android till nya höjder."

Enligt EU-kommissionens undersökningar  är det osannolikt att Google använder Motorolas patent för att blockera  konkurrenter från att få tillgång till Android för att på så sätt kunna  boosta sin egen sök- och annonsförsäljning.

Men Joaquin Almunia  utesluter ändå inte framtida undersökningar av företag som använder just  rättsliga processer för att kunna blockera sina konkurrenter, enligt  Bloomberg.

Googles plan är att kunna ta över Motorola Mobility under den tidiga delen av 2012.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.