Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google-miss fick aktie att rasa

Publicerad: 12 september 2008, 06:29

Googles sökagent kunde inte skilja mellan toppnyhet och en artikel med många läsare.
Därför rasade United Airlines aktiekurs med 70 procent i förra veckan.


I förra veckan rapporterade Google News att flygbolaget United Airlines var nära konkurs. Det här var droppen som fick bägaren med finansiell oro och höga oljepriser att rinna över. Flygbolagets aktie störtdök med 70 procent.

Men ”nyheten” som hämtats av Googles sökagent på Floridatidningen Sun Sentinels websajt var från 2002 då United Airlines stod på ruinens brant efter 11/9.

Det tog över ett dygn innan misstaget upptäcktes. Bland anat dök den upp på Bloombergs News som gjorde en sammanfattning av Google News.

United Airlines har krävt att en undersökning görs av nyhetsmissen. Sun Sentinels ägare Tribune har redan pekat ut Google som boven i dramat. Enligt Tribune hade man tidigare för flera månader sedan rapporterat till Google att deras sökagent inte fungerade korrekt.

Problemet är att sökagenten inte kan skilja mellan toppnyheter och nyheter med många läsare. Artikeln om United Airlines nära förestående konkurs hamnade relativt högt upp under fliken "Popular Stories Business: Most Viewed" en morgon med låg trafik. Det mäkliga var att sökagenten plockade upp nyheten, bytte datum till 2008 och lade ut den på Google News.

Google förnekar att man fått några rapporter från Tribune om problem med sin sökagenten.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.