Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google-studie: Lösenorden du inte ska välja

Publicerad: 13 augusti 2013, 06:26

Foto: Colourbox.

It-jätten Google har släppt en lista på lösenorden som är allra sämst att använda. Namn på husdjur toppar listan följt av exempelvis bröllopsdatum. Det allvarliga i sammanhanget är en majoritet använder lösenord som bygger på information som finns tillgänglig via Facebook och liknande.


Ämnen i artikeln:

TimeGoogle

Time Magazine konstaterar att människans bästa vän, hunden, många gånger  gör ett utmärkt jobb när det gäller att skydda hemmet, men det är den allra  värsta lösningen när det handlar om att skydda sina lösenord från  obehöriga.

Google Apps har genomfört ett studie bland tusentals  människor för att ta reda på användarens beteeende då man väljer just  lösenord. Resultatet är riktigt illavarslande eftersom studien visar att  merparten väljer lösenord utifrån redan tillgänglig information via  Facebook och liknande.

Studien pekar också på att man helst ska ge  oriktiga svar då man väljer säkerhetsfrågor – allt för att göra det  svårare att komma på lösenorden.

Studien visar också, vilket kanske  är än mer illavarslande, nära hälften av oss delar med sig av lösenordet  till andra.

Tre procent skriver också ner lösenordet på en post-it-lapp  och lägger nära datorn, vilket är ungefär som ett låta dörren hemmavid  vara olåst under natten, enligt studien.

Listan över de tio värsta lösenordsuppläggen ser ut som följer:
1. Namn på husdjur.
2. Ett viktigt datum som exempelvis då bröllopet skedde.
3. En familjemedlems födelsedag.
4. Namn på ett barn.
5. En annan familjemedlems namn.
6. Födelsestaden.
7. Favoritresemål.
8. Namn på andra viktiga personer.
10. Ordet lösenord.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TimeGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.