Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Google stuvar om helt – blir Alphabet

Publicerad: 11 augusti 2015, 06:17

Google lägger de innovativa projekten i det nya moderbolaget Alphabet

It-jätten genomför massiv omorganisering, Stieg Larssons vänner rasar över David Lagercrantz Millenium-bok och stark start för seniorsajt. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

News55Stieg LarssonDavid LagercrantzGoogleMillenium

Google i massiv omorganisering
I ett inlägg på Googles officiella blogg skriver företaget att man kommer att göra om företagsstrukturen från grunden. Google kommer att uppgå i det nya moderbolaget, Alphabet. Ambitionen är att renodla företagets olika verksamheter. Alphabets ska driva innovativa projekt som självkörande bilar, fiberuppkoppling, forskningen om att förlänga livet för människor och drönare. Googles grundare Larry Page och Sergey Brin blir vd respektive ordförande för det nya bolaget. Ny Google-vd blir Sundar Pichai. Här kommer mer mogna Google-tjänster som sökannonsering och Youtube att ligga.

"Vi föll för namnet Alphabet eftersom det innebär en samling av bokstäver som representerar språk, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar och kärnan i hur vi indexerar Googles sökningar", skriver Larry Page i bloggposten.

... som hyllas av experterna
New York Times Farhad Manjoo anser att den nya organisationen samstämmer med grundaren Larry Pages ursprungliga vision om ett General Electric-liknande konglomerat. Skribenten hävdar att Googles två tidiga mål: fokus och expansion –som innan i vissa fall skrattades ut eftersom de på motsäger varandra. Nu, med den nya strukturen, slår Farhad Manjoo fast att Google kan "fokusera på allt". Fast Companys Harry McCracken kallar omstruktureringen "det ultimata Larry Page-draget" eftersom den frikopplar de nya och mer experimentella verksamheterna från kärnverksamheten. På så sätt menar Harry McCracken att Larry Page enkelt kan svara på frågan om vad självkörande bilar har för koppling till Googles klassiska verksamhet – nämligen att det inte finns någon.


"Ett hån mot Stieg Larsson"
Den framlidne författaren Stieg Larssons vänner, Svante Brandén och Anders Lindblom, kritiserar i en debattartikel i DN mot förvaltningen av Larssons arv. "Hela denna cirkus blir ett hån mot människan Stieg som verkligen djupt ogillade vårt genomkommersialiserade samhälle. För att inte tala om hur hela meningen med hans böcker går förlorad", skriver de om vad de betecknar en "gravplundring". De riktar både hård kritik mot författaren till den fjärde boken i Millenium-serien David Lagercrantz och Stieg Larssons familj. "Bakom exploateringen av Stiegs författarskap står Erland och Joakim Larsson, det vill säga Stiegs far och bror. Vi påstår att orsaken till deras katastrofalt dåliga förvaltning av Stiegs efterlämnade verk, och att de så respektlöst behandlat hans kärlek Eva Gabrielsson är att de i grunden inte kände Stieg som människa".   

The New Yorker hjälper dator förstå humor
Microsoft och den amerikanska humortidningen The New Yorker inleder ett samarbete där de försöker lära ett AI-baserat datorsystem att förstå humor, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Genom att förse systemet med ett arkiv av roliga bilder och bildtexter från tidningen ska programvaran lära sig bedöma vad som är mer eller mindre roligt. Tanken med systemet är även att medarbetarna The New Yorkers ska slippa gå igenom alla de 5 000 bidrag som skickas in till tidningen varje vecka manuellt.  

Stark start för seniorsajt
I somras drog medierävarna Artur Ringart och Fredrik Lundberg igång sajten News55 med hjälp av fyra miljoner kronor i riskkapital. Genom ett erfaret perspektiv på aktuella nyhetshändelser har sajten ett långsiktigt mål att nå en miljon unika besökare i veckan. Redan nu är man uppe i 100 000.
– Vi kan konstatera att vår strategi på sociala medier fungerar över förväntan och att Facebook är en betydande trafikkälla, säger Artur Ringart till Breakit.

It-jättar i kamp mot barnporr
Facebook, Google, Twitter och Microsoft – fyra av de it-jättar som nu tar krafttag mot barnpornografi, skriver Telegraph. Detta genom att skapa ett system som automatiskt blockerar den typen av innehåll. Med hjälp av en databas framtagen av IWF (Internet Watch Foundation) har de skapat en lista med digitalt märkta bilder som man matchar innehåll på nätet mot, för att sedan blockera bilderna. Kopior av bilderna som blockerats genererar samma digitala fingeravtryck och blockeras på samma sätt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.