Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Googles skatteplanering – 8,8 miljarder dollar till Bermudas

Publicerad: 11 oktober 2013, 07:12

Internetjätten Google skickade 8,8 miljarder dollar av sina intäkter från royalties till Bermudas under förra året, vilket är en 25-procentig ökning i förhållande till 2011.


Ämnen i artikeln:

Financial TimesGoogle

Financial Times rapporterar att Google minskar sina skatteutgifter utanför USA med cirka procent fem procent.

Google  sköter det mesta av sin internationella försäljning via lågskattelandet  Irland, men Bermudas-nivåerna ligger knappt under hälften av den skatt som  man betalar i Irland.

Financial Times uppger att uppgifterna kommer  från Googles holländska dotterbolag och innebär att de royaltyintäkter  som Google skickar till Bermudas har fördubblats under de senaste tre  åren.

Financial Times rapporterar att Google har varit föremål för  en internationell diskussion om skatteflykt.  

Dels för att Gooogle  tjänar det mesta av sina utländska intäkter i Irland, dels för att  Google redan betalar låg skatt länder där kunderna finns.

Internetjätten  har bland annat fått kritik för att man använder sin ”dubbla irländska  struktur” för att exploatera skatteskillnader mellan USA och Irland för  att sedan skicka pengarna till Bermudas.

Financial Times uppger också  att Google skickar sina vinster via Nederländerna för att undanhålla  skatt i något som kallas ”Dutch Sandwich”.

Rent praktiskt har det  hela gått till så att Google Netherland Holdings fått 8,6 miljarder euro  i royaltyvinster från Google Ireland Ltd samt 232,8 miljoner euro från  verksamheten i Singapore.

Allt utom 10,4 miljoner euro betalades ut  till Google Ireland Holdings, vilket är ett bolag som visserligen ingår i  Googles irländska verksamhet, men kontrolleras via Bermudas.

Google  har inte velat kommentera uppgifterna, som också har lett till att  allmänheten vill att politikerna gör något åt internationella bjässar  som håller på med skatteflykt.

G20-gruppen tittar på förslag som gör  att Google kan få böter i USA när man väl återinför kapital från  lågskatteländer, men Googles plan för att bemöta det hela är att 32 miljarder dollar av sina vinster utanför USA i just USA

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Financial TimesGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.