Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gör film av tidigare okänt Ingmar Bergman-manus

Publicerad: 3 maj 2013, 13:55

Eddie Åhgren under inspelningen.

Eddie Åhgrens examensprojekt är inte vilket som helst. Den 25-årige Beckmans-studenten gör film av ett tidigare ofilmatiserat Ingmar Bergman-manus. En rad tunga branschnamn, exempelvis Felix Herngren, stöttar i projektet – och i rollerna finns flera kända skådespelare. – Det är ett av Ingmar Bergmans första manus, som han skapade tillsammans med min farfar Rolf i 15-årsåldern, säger Eddie Åhgren.


Ämnen i artikeln:

Ingmar BergmanBeckmans DesignskolaBeckmans

Eddie Åhgrens farfar Rolf och Ingmar Bergman gick på Palmgrenska skolan på Östermalm på 1930-talet. Där skrev de ett kortfilmsmanus ihop, som sedan dess funnits i släkten Åhgrens ägo.

Manuset var okänt innan Eddie Åhgrens pappa – Rapport-reportern Göran Åhgren – lämnade ut det till den stora Bergmanboken, utgiven av Max Ströms förlag 2008.

Manusets titel är ”B.J.G 108”. Vad som menas med det är fortfarande oklart. Men så kommer i alla fall även filmen att heta.

–      Det skulle kunna stå för Birger Jarlsgatan 108, men jag håller fortfarande på och forskar i det, säger Eddie Åhgren som börjar klippa det färdiginspelade materialet i dag, lördag.

Till manuset finns ett antal fotografier som Eddie Åhgren har utgått ifrån i sitt filmskapande.

Intresset för projektet är stort och Eddie Åhgren har fått med sig ett stjärnspäckat gäng i projektet.

Crille Forsberg, som bland annat gjort Cornelis-filmen och Robyn-videor, är filmfotograf och rollerna spelas av Maria Kulle, Johan Holmberg och Maya Rung.

Joakim Åhlund, från bandet Teddybears, kommer att göra musiken. Produktionsbolaget FLX med Niclas Carlson och Felix Herngren har stöttat i projektet. Copywritern Lars Forsberg, som bland annat vunnit Platinaägget, har skrivit text. Matilda Bång har gjort stylistjobbet och Sara Forsberg har varit scenograf.

Vad kan du säga om handlingen?
–      Jag vill inte avslöja för mycket, men jag kan säga att det andas mycket Bergman. Det är också väldigt intressant att ta manuset in i vår tid. Det ger många kontraster.

(Stillbild från filmen. Några rörliga smakprov har ännu inte släppts.)

Filmen kommer att visas på Beckmans examensutställning den 22 maj. Förhoppningen är också att det ska bli någon form av biovisning, samt att SVT ska vilja visa den.

– Jag hoppas också att den kommer att visas i Bergmansammanhang, det finns ju Bergmanveckorna, och om ett par år är det 100-årsjubileum.

Eddie Ågren, som går ut från Beckmans i juni, har under sin studieperiod vunnit reklamtävlingar som Future Lions i Cannes, Creativity Awards i USA och svenska tävlingar som Guldlådan och Kolla. Han har även varit nominerad i engelska D&AD och amerikanska Clio. Innan han började på Beckmans arbetade han på reklambyrån King.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Att jobba på reklambyrå. Jag är väldigt intresserad av filmmediet, men jag gillar att arbeta med idéer och koncept mycket.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.