Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Göran Frisk – därför är han mediernas dröm

Publicerad: 22 oktober 2014, 09:05

Göran Frisk.

Foto: SVT.

Göran Frisk är mannen på allas skärmar. Han har blivit "rolodexaren" nummer ett om ubåtsjakten i skärgården, och hyllats som en klassisk citatmaskin. Resumé har tagit reda på mer om veckans huvudperson. – Göran Frisk är den största legendaren som lever inom flottan och sjökriget, säger Staffan Slörner, vd på Sveriges Mediebyråer som haft Frisk som chef.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSVTStaffan SlörnerFörsvarsmakten

Den pensionerade ubåtsjägaren Göran Frisk har blivit en portalfigur i mediernas bevakning av underrättelseoperationen. Han har figurerat frekvent i de flesta stora riksmedierna de senaste dagarna, och redan hunnit få en egen hyllningstråd på Flashback.

I helgen dök han upp i kvällstidningarnas livesändningar genom intervjuer via Skype. I måndags åkte Aftonbladet hem till honom för att få hans kommentarer om utvecklingen i skärgården. Då trodde han att Försvarsmakten hade hittat en rysk ubåt, och gav det alarmerande beskedet att personer ute i skärgården bör vara oroliga.
– Det tycker jag absolut att man ska vara. De (ryska soldater, reds. anm.) kan till exempel tänka sig gisslansituationer. Klart att man ska vara orolig. Det här är ingen lek va – inget Fia med knuff – det här är allvar.

I går inledde Göran Frisk dagen i SVT:s morgonsoffa, och slog återigen fast att det rör sig om ett ryskt intrång:  
– U-båtar som är här sätter iland spetznaz-förband. De förbereder sabotage, till exempel sprängning av mobilmaster, militära förråd och radarstationer, sade han i sändningen.  

Därefter åkte han med ett av Aftonbladets team ut på Östersjön för att kommentera Försvarsmaktens aktioner i realtid. Han gav också sin syn på tidningens uppgifter om att operationen hade startats efter att en stridsbåt 90 kört på en rysk huvudsändare, vilket senare förnekades:  
– Det är trovärdiga och rimliga uppgifter.

På onsdagsmorgonen chattade han också med DN:s läsare och under förmiddagen befinner han sig i Aftonbladets tv-studio.

Vem är då Göran Frisk? I medierna är han en tacksam expert på grund av sin stora erfarenhet av ubåtsjakt under 1980-talet och sin tvärsäkra stil i intervjusituationer.

Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer och tidigare marknadschef på Försvarsmakten, hade Göran Frisk som chef under sin tid i det som tidigare hette 1. Ytstridsflottiljen.
– Göran Frisk är den största legendaren som lever inom flottan och sjökriget. Han är den som kan mest om ubåtsjakt i Sverige överhuvudtaget och det är han som har utvecklat hela det svenska ubåtsjaktssystemet. Han vet att ryssen är här nu, det är ingen tvekan om det.

Trots att Göran Frisk är frispråkig menar Staffan Slörner att den före detta ubåtskaptenen har sett och vet mycket mer än han uttalar sig om i media.  Men:  
– Inom Försvarsmaktens högsta ledning är man nog rätt orolig för att han är ute och snackar så mycket och att han kan säga för mycket. Jag blev förvånad när han dök upp i media med tanke på det, men han är ju pensionär och får säga vad han vill.

Hur var Göran Frisk som chef?
– Han var stenhård som chef. Otroligt hård utåt men med ett mycket stort hjärta, och han var väldigt omtyckt.

Media har alltså valt rätt person?
– Ja, tveklöst. Det är klockrent. Han är den mest kunnige på området och är dessutom väldigt rak.

Politiskt tillhör Göran Frisk Moderaterna och har varit aktiv i kommunpolitiken i Strängnäs. En personlig hjärtefråga är att Sveriges försvar måste rustas upp, och han anser också att vi bör gå med i Nato.   

Bland Facebook-vännerna återfinns flera prominenta moderater som Ulf Kristersson, Catharina Elmsäter-Svärd och Maria Abrahamsson.

På Twitter kommenterar han i regel militära händelser. Särskilt aktiv var han i våras under Rysslands annektering av Krim och deras inblandning i konflikten i Ukraina. Han antipati mot Rysslands president Vladimir Putin sken då igenom tydligt.

Fyra Göran Frisk-tweets:
"Svenska folket kommer att försvara sig med alla tillbuds stående medel. Hemvärnet tar mot krigare i hela landet ! Förbered fria kriget"

"Alliansen går mot förlust i riksdagsvalet. Gör två saker för Sverige, upprusta försvaret sök medlemskap i NATO. S-regering river inte upp !"

"Putin tänkt fel. Hans verksamhet i Ö Ukraina bekämpas nu med kraft av Ukrainas armé. GRU, Spetnaz, skurkar, separatister på reträtt. Bra !"

"Godnatt krigare och andra bra tänkare på twitter. Sover bara med ett öga dessa nätter!"

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.