Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Göran Greider ser rött

Publicerad: 30 april 2014, 12:26

Göran Greider.

Foto: Pontus Lundahl/TT.

Poeten, författaren och Dala-demokraternas chefredaktör, Göran Greider, 1maj-talar i Folkets Park i Gagnef kyrkby. Han är övertygad om att de röd-gröna vinner valet, men att många riskerar att bli besvikna efteråt. – Jag tror att det kan bli som i Danmark. Det vill säga att vi inte får se så stora omläggningar av politiken och att det uppstår en rekyl, säger han.

Ämnen i artikeln:

Göran GreiderTwitterVeckans AffärerFacebookDala-Demokraten

KB

Karl-Johan Byttner


Veckans Affärer har utsett honom till en av landets tio viktigaste  opinionsbildare, han fick Frödingpriset 2013 och är chefredaktör för den  socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten sedan 1999.

Göran  Greider menar att den vitaliserande delen av partipolitiken kommer från  (V) och (FI) just nu och att en röd-grön vinst skulle bygga mindre på  egna meriter och mer på att många har ledsnat på den nuvarande  regeringen.

Han tycker egentligen inte att partierna i sig är så  viktiga, utan att det allra viktigaste är att kämpa för sociala rörelser i  samhället. Här är han orolig.
– Det har inte skett så mycket hos  breda rörelser som fackföreningar, miljöaktivister och feminister på  sistone, säger Göran Greider.

Hur ser du på arbetarrörelsens framtid?
–  Vi har fått se en omställning i hela Västvärlden som stöds av forskarna  där man menar att vi har fått för stora klyftor i samhället. Insikten  är att staten och det offentliga måste vara mer aktivt för att reda ut  situationen, säger Göran Greider.

Hur mycket kan sociala medier bidra till att skapa de sociala rörelser som du efterfrågar?
–  Sociala medier är bara verktyg. Det säger jag inte bara för att jag är  gammaldags och evolutionsbiolog, det krävs grupper på 10-15 personer som  ser varandra i ögonen och känner varandras kroppsdofter för att skapa  framgångsrika sociala rörelser. Det här måste finnas på tusentals  ställen. Sociala medier kan aldrig spela en sådan roll, säger Göran  Greider.

Sociala medier som Twitter och Faceook har redan ”peakat”,  resonerar Göran Greider. Han anser att vissa grupper i samhället kan ha  nytta av dem framöver, men att den breda användningen avtar.

Mänsklig biologi talar också emot sociala medier, enligt Göran Greider.
– Rent neurologiskt så klarar vi inte av att hålla koll på 2000 vänner, säger Göran Greider.

Det finns avarter med sociala medier med en mobbningskultur och annat?
–  Jo, program som Robert Aschbergs ”Trolljägarna” har bland annat  bidragit till att en del förknippar sociala medier med högerextremism  exempelvis, säger Göran Greider.

Han tycker heller inte att man ska  överskatta aktiviteter som skapas via sociala medier och exemplifierar  med den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp där 18 000 personer  sammankallades med hjälp av Facebook.

– Man kände nog ett sting av  tomhet när man gick hem. Jag tycker att det har blivit en hausse att det  alltid måste vara så många när det viktiga är det varaktiga, säger  Göran Greider.

Ändå är han själv aktiv på Twitter sedan två månader tillbaka.
–  Det beror väl framförallt på påbud uppifrån och man kan verkligen  ställa sig frågan hur stor del av arbetstiden som journalister ägnar åt  sociala medier idag, säger Göran Greider.

Journalistkåren känner sig  också pressad att bevaka vad som sker i sociala medier, vilket skapar en  brist på koncentrationstänkande, resonerar Göran Greider.

– Man  ringer hellre ett kommunalråd än gräver i handlingar i en vecka. Det  blir lätt slagsida åt 10-minutersintervaller i rapporteringen, säger  han.

Göran Greider ser med oro på att det mest är program som Uppdrag  Granskning och Kaliber som vinner de viktiga journalistpriserna  nuförtiden och efterlyser mer granskande journalistik.

– Man får den  press man förtjänar. Arbetarrörelsen och den liberala rörelsen behövde  en press och då skaffade man sig det. Dala-Demokraten uppstod år 1917  för att det fanns ett behov att få ut en annan bild än den borgerliga.

TV4 valde nyligen att minska sin lokal-tv-verksamhet från 165 personer till 25 personer.

Göran Greider känner sig orolig över lokaljournalistikens framtid.
– Vi ser hur lokala områden mörkläggs rent medialt och det är gyllene tider för en fifflande kommun, säger Göran Greider.

Det finns ändå ljus i mörkret på journalisthimlen. Ett sådant är Dagens ETC, enligt Göran Greider.

Grafikerna försvann. Det ska väl mycket till att journalistkåren går samma väg?
– Det skulle kunna ske, men i så fall måste man tänka sig ett samhälle utan demokrati, säger Göran Greider.

Det  behövs inte bara mer granskande journalistik, utan också en betydligt  starkare fackföreningsrörelse, resonerar Göran Greider.

–  Vänsterrörelsen är egentligen inte drabbad av ideologiska problem, utan  snarare organisatoriska sådana. Vi skulle ha en stark  fackföreningsrörelse med en fungerande organisationsmodell, säger Göran  Greider.

Det talas lite om att vi lever i egoismens tidevarv. Hur ser du på det?
–  Vi har fått se stark ideologisk våg sedan början av 1980-talet där man  har sagt att man måste rå om sitt eget hus, men nu ser vi att  den ideologiska idén håller på att förlora den intellektuella striden,  säger Göran Greider.

Ett tydligt tecken på detta är att ekonomer som Paul Krugman och Thomas Piketty citeras alltmer, resonerar han.
–  Vi vill egentligen vara beroende av andra människor, men en  samhällsstruktur med hög arbetslöshet driver på ett egoistiskt tänk  samtidigt som alltfler börjar tänka att så går det ju inte att ha det,  säger Göran Greider.

Var finns eldsjälarna för de sociala rörelser som du efterfrågar?
–  Det finns dels en egoism, dels en otålighet. Jag känner folk i  20-årsåldern som har gått in i partier men sedan hoppat av för att man  inte har fått igenom sin grej tillräckligt snabbt. Det krävs tålamod när  man skapar sociala rörelser eftersom de har kraften att förändra  världen, säger Göran Greider.

Vad tror du om 1 maj i år?
– Jag hoppas att det kommer mycket folk. Det finns en utbredd ilska mot Alliansen, säger Göran Greider.

Fakta/Göran Greider:
Ålder: 56 år
Bor: Årsta/Dala-Floda
Familj: Hustrun Berit, dottern Ellen, hunden Stina och katten Tess
Utbildning: Fil kand
Karriär: Poet och journalist.
Motto: Det är dags att börja om. Med allt.
Dold talang: Koralförfattare.
På nattduksbordet: Trädgårdsböcker.
Fritidsintressen: Trädgård.
Fem viktiga personer i ditt nätverk: Min fru, min dotter, min hund, min katt och Karl Marx.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev