Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gotlands-medier hänger ut "SVT-profilen"

Publicerad: 2 december 2008, 10:40

Den misstänkte gärningsmannen kallas ”SVT-profilen” i andra medier. Men på Gotland, där skottlossningen ägde rum, hängs mannen ut med namn av Gotlands Allehanda, sajten Helagotland och Radio Gotland.


I Aftonbladet och Expressen kallas den misstänkte gärningsmannen som öppnade eld mot polisen för ”tv-mannen” respektive ”SVT-profilen”.

Men i medierna på Gotland hängs han ut.

– Han är en i högsta grad offentlig person på Gotland och på många sätt synonym med Brucebo, det bor bara en person där. Skulle man utelämna de uppgifterna skulle läsarna kunna fylla i det själva, säger Peter Wennblad, chefredaktör för Gotlands Allehanda.

– Vi kände också till hela bakgrunden till det som hände och hade träffat honom en timme innan det hände.

– För att kunna gå på djupet ville vi presentera varför det hände och inte bara att det hände.

Var det här ett självklart beslut?

– Ja. Frågan borde inte vara varför vi publicerar utan varför vi inte skulle göra det.

Enligt Peter Wennblad är en restriktiv hållning omöjlig i dagens informationssamhälle. Wennblad menar att medierna inte längre har det kunskapsövertag gentemot läsarna som man tidigare har haft.

– I det här fallet handlar det om snacket på stan. Han är en känd profil på Gotland och för den del av läsekretsen var det här redan känt innan vi publicerade i morse.

Har du reflekterat över andra mediers hållning i det här fallet?

– Både Radio Gotland och sajten Helagotland (självständig nyhetsportal för Gotlands Allehanda och Gotlands Tidning) har följt efter oss. Det finns massor av människor som söker sig till oss för att få korrekt information. I ett sådant här läge är det viktigt att inte bidra till att det sprids lösa rykten och skvaller.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.