Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP-chef på dubbla stolar – chefredaktören ovetande

Publicerad: 10 juni 2014, 12:00

Eva Parkrud och Cecilia Krönlein

Foto: Bengt Kjellin/GP

Att GP:s chef för samhällsredaktionen Eva Parkrud är sambo med SKF:s tidigare finansdirektör Tore Bertilsson är känt för redaktionsledningen sedan tidigare. Men förra hösten gick hon in som suppleant i sambons konsultbolag utan att meddela redaktionsledningen. – Det skulle jag naturligtvis ha gjort, säger Eva Parkrud som nu lämnar styrelsen.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs PostenCecilia Krönlein

När Tore Bertilsson pensionerades från sin roll som finansdirektör på SKF startade han upp konsultverksamheten T Berilsson AB i september 2013. Sambon Eva Parkrud togs in som suppleant i styrelsen.

I rollen som chef för samhällsredaktion har hon löpande uppdaterat redaktionsledningen om Tore Bertilssons uppdrag, även under åren som chef för GP:s politik- och ekonomiredaktion. Men det egna uppdraget i styrelsen för makens konsultbolag höll Eva Parkrud tyst om.

– Det känner jag inte till, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein när Resumé ringer upp henne.

– Vi har fört ett resonemang med Eva Parkrud i flera år om hur vi hanterar hennes kopplingar till näringslivet. När det gäller SKF så är hon aldrig involverad i publicistiska beslut.

Samhällschefen sitter i styrelsen för en lokal näringslivsprofils konsultbolag. I vilken utsträckning skadar det här GP:s journalistiska trovärdighet?
–Det kan jag inte svara på eftersom jag inte känner till det.

Har ni någon policy för medarbetares eventuella kopplingar till de områden den bevakar?
– Ja vi har ett etikdokument som alla medarbetare tar ställning till.

När Resumé talar med Eva Parkrud ångrar hon att hon inte har berättat om sitt engagemang i styrelsen för sambon Tore Bertilssons bolag. Hon kommer nu att lämna platsen som suppleant med omedelbar verkan.  

Varför berättade du inte för sina chefer att du satt som suppleant i bolaget?
– Det skulle jag naturligtvis ha gjort. Jag har löpande rapporterat för mina chefer om min mans styrelseuppdrag och när han fortfarande var finansdirektör för SKF fanns det en fullständig plan för hur vi skulle hantera frågan. Mitt och Tores förhållande och hans kopplingar har varit kända på redaktionen i flera år.

– Däremot informerade jag aldrig mina chefer om att jag satt som suppleant i styrelsen för hans eget bolag. Jag kommer att avgå direkt från min post som suppleant. Vi har inte haft några styrelsemöten, men det får inte finnas några misstankar.

Varför gick du in som suppleant i styrelsen?
– Det var en ren teknikalitet. Jag borde ha reagerat tidigare, men det var aldrig någon fråga för mig.

Eva Parkrud understryker att hon kontinuerligt uppdaterar GP:s redaktionsledning om vilka bolag som Tore Bertilsson jobbar åt. Exempelvis när han nyligen fick uppdrag i IKEA:s styrelse. Han sitter även i styrelsen för bland annat börsnoterade säkerhetskoncernen Gunnebo.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.