Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP – en tidning som bleknat

Publicerad: 19 april 2012, 10:03

Resumés Leif Holmkvist.

ANALYS. Ägaren Peter Hjörne och chefredaktören Jonathan Falck lämnar GP. Få skulle nog påstå att GP flyttat fram positionerna i svensk press under de nästan 20 år de båda styrt tidningen.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneJonathan Falck

GP har länge levt på sin starka lokala position på marknaden. Konkurrensen har varit klen inom det expanderande stor-Göteborg. Först den döende Arbetet, sedan Metro och därutöver ingenting.

Omvandlingstrycket har varit minimalt. Däremot var GP i ekonomisk kris när Peter Hjörne tog över som chefredaktör 1993 och sedan befordrade Jonathan Falck till redaktionschef. Peter Hjörne fick rådet av sin mentor Lennart Ohlsson-Leijon, tidigare vd på Nerikes Allehanda, att skaffa en professionell vd. 1996 anställdes Tomas Brunegård som vd för GP.

Han expanderade koncernen Stampen, genomförde sedan den stora omvandlingen av landsortspressen efter köpet av Centertidningar och är i dag också ordförande för Tidningsutgivarna. Tomas Brunegård har gjort Peter Hjörne både rik och mäktig. GP har haft en kommersiellt skickliga vd:ar efter Brunegård, först i Lars Rundblom och nu i Ricard Robbstål.
De är duktiga säljare som ser till att tidningen tjänar pengar, även om vinsterna inte stått i proportion till den starka marknadspositionen.

Stampens gratistidningar i Stockholm, Mitt-i-tidningarna, tjänar lika mycket pengar som flaggskeppet GP. Under tiden som Stampen vuxit sig stora har GP stått och stampat såväl i upplaga som resultat. Den har gnetat på som ett av många affärsområden i en växande koncern.

Med tanke på att GP är landets andra morgontidning har den gjort märkligt lite redaktionellt väsen av sig. Säkert spelar GP sin roll i den lokala debatten, men tidningen har lockat förvånansvärt få profiler. Det är bara en ovanligt stor landsortstidning med en rätt blek nätsatsning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneJonathan Falck

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.