Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP fick sista intervjun med Mankell: ”Skulle komma igång igen”

Publicerad: 6 oktober 2015, 08:19

Henning Mankell gick bort igår.

Foto: Wikimedia Commons

Idag publicerades Henning Mankells sista text i Göteborgs-Posten. Ingrid Norrman träffade författaren kort innan han gick bort.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenHenning Mankell

Henning Mankell visste att han hade obotlig cancer, men hans bortgång kom ändå plötsligt. Ingrid Norrman lämnade i somras GT för att tillträda som kulturchef på GP. Hon och Henning Mankell hade bra kontakt redan på förra arbetsplatsen och hon var den journalist som fick den sista intervjun med den nu bortgångne författaren. Den publicerades inför Bokmässan den 27 september.

– Henning Mankell var en av de första som mejlade och gratulerade när jag fick det här jobbet. Vi har haft kontakt hela sommaren och jag är väldigt glad att jag fick träffa honom innan Bokmässan. Jag skulle intervjuat honom i montern om hans senaste roman, säger Ingrid Norrman till Resumé.

Hon berättar att Henning Mankell var märkt av sjukdomen, men hade stora planer framöver.

– Han pratade om döden och vad den betyder. Han visste inte om det skulle ta 5-10 år eller om han skulle få cellgifter livet ut. Han berättade om boken han höll på att skriva och vi diskuterade olika texter som han skulle skriva för GP framöver. Henning skulle komma igång igen med flera skrivprojekt.

Det var första gången Henning Mankell släppte in en journalist i sitt arbetsrum i huset i Särö.

– Det var böcker överallt. Utsikt över havet. Det fanns inte i världen att han skulle gå bort. Det är extremt sorgligt.

Eftersom GP publicerade den långa intervjun med GP valde de att vänta med att publicera Henning Mankells sista text till idag.

– Vi fick okej från hustrun Eva Bergman igår kväll om att publicera hans avsked. Hans senaste text om cancern publicerades i januari. Nu var han återigen redo att skriva om kampen, säger Ingrid Norrman.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.