Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP-medarbetare får Nobelpriset i litteratur

Publicerad: 8 oktober 2015, 11:05

Svetlana Aleksijevitj.

Många fick rätt. Svetlana Aleksijevitj, 67, fick Nobelpriset i litteratur.


Akademins ständige sekreterare Sara Danius avslöjade årets Nobelpristagare i litteratur inför ett stort pressuppbåd på torsdagen.

Vitryska författaren och journalisten Svetlana Aleksijevitj blev årets pristagare. Till hennes mest kända verk hör ”Bön för Tjernobyl”, ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” och ”Tiden second hand: slutet för den röda människan” hör till hennes mest kända böcker.

Svetlana Aleksijevitj får priset ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

Svetlana Aleksijevitj har skrivit ett hundratal texter för GP Kultur under en period på ungefär tio år.

Ingrid Norrman, kulturchef på GP, jublar över beskedet:
– Alla är bara super superglada. Det känns helt otroligt, men också väldigt välförtjänt för henne – hon kan verkligen konsten att lyfta fram människors röster. Även om Nobelpriset är ett litterärt pris kan man också säga att det är politiskt, säger Ingrid hon och fortsätter:

– På andra sidan Östersjön lever de som verkligen vågar skriva om hur det ser ut, farligt. Nobelpriset kan stärka de journalister och författare som vågar.

Ska ni fira i dag?
– Ja, vi har inte riktigt hunnit tänka färdigt än – just nu producerar vi texter till morgondagens tidning. Men det är klart vi ska fira.

Svetlana Aleksijevitj är den 14:e kvinnan att få Nobelpriset i litteratur.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.