måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP publicerade debattartikel av högerextremister

Publicerad: 30 september 2016, 06:56

Göteborgs-Posten chefredaktör Cecilia Krönlein försvarar beslutet.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Göteborgs-Posten kritiseras efter debattinlägg från Nya Tiders chefredaktör och en rad andra personer.

Ämnen i artikeln:

Nya TiderGöteborgs-PostenCecilia KrönleinBokmässan

FT

Fredrik Thambert


"Ta debatten eller avstå från Bokmässan" lyder budskapet i debattartikeln signerad bland annat Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson och nationalekonomen Tino Sanandaji. Texten är ett svar till uppropet från 103 kulturarbetare som vill att Bokmässan ska bojkotta den högerextrema tidningen Nya Tider.

"Låt aktörer som är rädda för debatt hålla sig hemma från Bokmässan! Kan de inte delta i åsiktsutbyte har de ändå inget att tillföra" står det bland annat.

Texten är ursprungligen ett upprop på Facebook som egentligen var tänkt att publiceras i SVT eller Expressen. Istället blev det alltså Göteborgs-Posten som tog in den, vilket har väckt starka reaktioner bland medieprofiler på Twitter.

— Lisa Bjurwald (@lisabjurwald) 29 september 2016@GPDebatt @atladottir @medievarlden @medierna Hur tänkte ni när ni tog in ett debattinlägg från ledande personer i extremhögern, GP??

Bland de som undertecknat artikeln finns enligt Medievärlden rasbiologer och förintelseförnekare.

I ett blogginlägg försvarar GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein beslutet att ta in debattartikeln.

"Vi är medvetna om att det i den långa listan finns personer som i andra sammanhang gett uttryck för antidemokratiska och rasistiska åsikter, men menar att listan har ett värde eftersom den ger en bild av vilka som står bakom och stöttar Nya Tider" skriver hon bland annat.

Personerna bakom artikeln har skrivit in sina namn och yrken i kommentarsfältet på Facebook. I efterhand har ekonomen Tino Sanandaji tagit avstånd från sin underskrift.

"Jag har inte skrivit på debattartikeln på Göteborgsposten, och har bett GP ta bort mitt namn. Jag skrev på ett upprop på Facebook om Nya Tiders rätt att delta på mässan. Det skickades utan att jag kände till det in till GP som signerat debattartikel. Det är inget jag visste de tänkte göra med uppropet, och debattartikeln är inget jag sett eller godkänt i förväg" skriver han i en kommentar på Facebook.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev