tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP pudlar efter hård kritik mot Britney Spears-tweet

Publicerad: 27 december 2016, 13:36

Göteborg-Postens tweet kunde lätt att tolkas som att Britney Spears hade dött. Efter hård kritik väljer tidningen att pudla.

Ämnen i artikeln:

TwitterGöteborgs-PostenTwitterstorm

FT

Fredrik Thambert


Tidigare i dag twittrade Göteborgs-Posten uit artikeln "Så dödförklarades Britney Spears på Twitter". Men inlägget, som du kan se ovan, kan lätt tolkas som att stjärnan faktiskt har dött. Särskilt med hashtagen #RIPBritney. Men dött har hon inte. Storyn handlar i själva verket om hur hennes skivbolag Sony Music Globals officiella konto hade hackats, varifrån den falska uppgiften hade spridits.

I spåren av tweet fick GP ta emot en mängd kritiska kommentarer.
"Har ni helt tappat er publicistiska heder?" undrar Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen.

"När det gäller nyhetsjournalistiken och GP:s digitala upplaga är nog svaret ett tveklöst ja" får han till svar av en annan användare. En rad ytterligare sågningar följde.

TT:s nyhetschef Mikael Forsell var en av dem som uppmärksammade Göteborgs-Posten om den potentiellt missvisande tweeten. Till svar fick han "På vilket sätt är det vilseledande? Läser man texten förstår man hur Britney dödförklarades" och "Det får man reda på om man går in och läser artikeln. Har du gjort det?". Men efter det hårdnackade försvarstalet valde de nyss att vända 180 grader.

"En tweet från oss (om det falska ryktet att Britney Spears skulle ha dött) missuppfattades, därför har jag raderat den" skriver nyhetschefen Louise Sköld Lindell.

GP.se har vid flera tillfällen det senaste året anklagas för banal klickjakt, och för att sajten övergett lokalbevakningen för nationella och internationella storys. Som motargument har tidningens företrädare lyft fram att trafiken till sajten ökat markant tack vare kursändringen. I en intervju med Dagens Industri tidigare i dag berättade Stampens styrelseordförande Peter Hjörne att det kan bli ett slut med det framöver.
– Det har varit en strategi och huruvida det är en strategi under nästa år, det får vi låta vara osagt. Som generell observation är det den lokala journalistiken av god kvalitet, som måste genomsyra allt vi gör.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev