Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP-reportrarna frias

Publicerad: 16 september 2013, 12:35

Foto: Pressbild.

UPPDATERAD Tre journalister har stått talade för brott mot tystnadsplikten. Idag föll domen i Göteborgs tingsrätt – åtalet ogillas.


Ämnen i artikeln:

Anders Goliger

– Det är klart att det är skönt att våra medarbetare frias från  misstankarna, men det är ändå inget som vi känner oss glada över  eftersom det ändå handlar om en person som känner sig väldigt sviken av  GP, säger Anders Goliger, redaktionschef på GP.

Åtalet rör en bild på  en kvinna som anonymt berättade om en våldtäkt som hon hade utsatts  för.  

Kvinnan ansåg dock att hon kunde kännas igen på bilden, medan de  tre journalisterna har nekat till brott och även hävdat att kvinnan  krävt att inte få vara helt anonym, enligt TT.

– Det är naturligtvis  skönt att tingsrätten går på vår vår linje, men det är ju inte så här vi  vill att man ska känna när man har varit med i GP, säger Anders  Goliger.

Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsson, kommenterar domen så här:
"Det är mycket viktigt att en person känner sig trygg i att inte få sin identitet publicerad om personen är utlovad anonymitet av mediet. Min erfarenhet säger dock att redaktioner tar detta på fullt allvar och att det är ovanligt att en källa röjs eller publiceras på ett sätt att personen blir identifierad. När det gäller bilder har svenska tidningar också blivit försiktigare med att publicera denna typen av bilder".

Jeanette Gustafsson tycker ändå att det känns bra att tingsrätten sköt upp domen med två veckor för att utreda fallet grundligt, vilket tryggar man har: "kommit fram till rätt beslut genom att ogilla åtalet i sin helhet.

Jeanette Gustafsson har också idéer för hur något liknande inte ska upprepas igen:
"Ett sätt att säkra för enskilda personer att de känner sig trygga med det som ska publiceras är att reportern eller ansvarig för publiceringen skickar en pdf-fil till den enskilde, som visar exakt vad som publiceras och i vilket sammanhang. Rubrik, bilder, bildtext och text, om det är en tidning."

Domen har skjutits upp tidigare eftersom tingsrätten ansåg att den behövde mer tid sig för att reda ut fallet

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Anders Goliger

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News