Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP:s chefredaktör plockar bort kommentarer

Publicerad: 28 juni 2013, 09:13

Foto: GP.

Västkustens största tidning, GP, har i dagarna valt att plocka bort kommentarer till artiklar. GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein förklarar varför.


Ämnen i artikeln:

Cecilia Krönlein

Hon uppger bland annat att hon tycker att råder en osäkerhet kring hur  läsarkommentarerna påverkar grundlagsskyddet för gp.se.

Det vill säga  kommentarer som skrivs rätt in på sajten och i efterhand granskas av  redaktionen.

Bakgrunden till beslutet är ett avgörande i Göta  Hovrätt, där hovrätten upphävde grundlagsskyddet för en blogg som hade  utgivningsbevis och en ansvarig utgivare.

På frågan om varför grundlagsskyddet är viktigt svarar Cecilia Krönlein så här.
–  Om en sajt förlorar grundlagsskyddet gäller inte det ansvariga  utgivarskapet. Det innebär att enskilda journalister kan hållas  ansvariga för det som publiceras i stället för den ansvariga utgivaren.  Det innebär också att meddelarskyddet för den som vill lämna ett tips  till GP kan upphöra.

Hon uppger också att GP är i full färd med att  se över utformningen av artikelkommentarerna på gp.se för att det ska  bli extremt tydligt vad som är redaktionellt innehåll och vad som är  kommentarer där varje skribent ansvarar för innehållet.

GP stänger därmed av kommentatorsmöjligheterna fram tills att det arbetet är klart.

Läsarchatten fungerar dock som vanligt, enligt Cecilia Krönlein.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Cecilia Krönlein

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.