fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GP:s onlinechef filmade anställda live från krogen – får skarp kritik

Publicerad: 10 maj 2016, 14:00

Markus Hankins tog bort klippet från sin Facebook-sida.

UPPDATERAD. Göteborgs-Postens onlinechef Markus Hankins tog med några anställda ut på krogen. Utan förvarning sände han en del av deras samtal live på Facebook. Det numera borttagna klippet har fått flera att protestera.
– Jag har försäkrat redaktionsledningen och min närmaste grupp att det inte kommer hända igen, säger han.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenMarkus HankinsMediaMedierMediebranschen

FT

Fredrik Thambert


Markus Hankins har blivit beryktad i rollen som chef för GP Online som ingår i Stampen Local Media. Nyligen hamnade han i skottgluggen på grund av en jobbannons där han sökte reportrar som bland annat kan skriva 20 artiklar på en arbetsdag.

Den senaste tiden har hans agerande väckt starka reaktioner internt. Orsaken är en blöt krogkväll för drygt en vecka sedan som delvis förevigades i en livesändning på hans egen Facebooksida. Detta på grund av att han i egenskap av chef lade ut ett klipp som visar upp ett samtal i påtagligt berusat tillstånd med några kollegor på GP Online, erfar Resumé.

Enligt våra uppgifter var det flera anställda på Göteborg-Posten som såg livesändningen och hörde av sig till överordnade på tidningen för att påtala det olämpliga agerandet.

Markus Hankins plockade senare bort klippet från Facebook, men innan dess hade företrädare för den lokala fackklubben tagit del av innehållet och blivit rejält upprörda, enligt Resumés uppgifter.
– Det är inget jag kan kommentera, säger Gabriella Mohoff, ordförande för journalistklubben på GP och hänvisar frågor till Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson.

Han känner till det inträffade och säger:
– Det var en olycklig incident på hans privata Facebook-sida som han är väldigt ångerfull över. Han tog själv bort klippet efteråt och har informerat internt om vad som hände. Som anställd är man fri att använda sociala medier i privata sammanhang, men kraven växer om man har stort ansvar. I det här fallet var det ett olycksfall på fritiden.

I det här fallet var det kollegor med på klippet.
– Det var olyckligt alldeles oavsett. Frågan har diskuterats internt med hr -och facket. Nu är den utagerad och utredd. Det ska inte hända igen.

Enligt våra uppgifter smygfilmade han initialt.
– Jag har inte sett klippet själv. Det var olyckligt och olämpligt alldeles oavsett. Det tycker han själv också.

Får det här några konsekvenser för hans anställning?
– Nu är frågan förhoppningsvis utredd och utagerad. Det ska inte kunna hända igen. Det gäller att lära sig av sina misstag.

Markus Hankins skriver i ett sms till Resumé att han inte är tillgänglig för en intervju. Men han är ångerfull över det inträffade.
– Jag ångrar både att jag testade live-funktionen på Facebook i detta sammanhang och att jag hade offentlig profil inställd av misstag på min privata Facebook. Jag tog bort klippet tidigt nästa morgon på eget bevåg eftersom det var olämpligt att filma när jag var ute på krogen med mina gamla kollegor från förr som numera återförenats på GP. Dagen efter pratade jag med vår grupp om det och att jag gärna hade haft det ogjort, men nu går inte det och jag har försäkrat redaktionsledningen och min närmaste grupp att det inte kommer hända igen och att jag ber om ursäkt för det inträffade.

Vet du mer om saken? Hör av dig till fredrik.thambert@resume.se. Du får vara anonym.

UPPDATERING: Efter publicering har personer påpekat att det inte rörde sig om en "smygfilmning" (våra uppgifter) utan att de berörda medarbetarna förstod att de blev filmade. Vi har uppdaterat texten för att reflektera detta faktum. Enligt Resumés källor handade det inledningsvis om en smygfilmning, men efter en dryg minut av livesändning informerade Hankins sina kollegor om sitt tilltag. Därefter fortsatte inspelningen under några minuter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev