Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Grafikerstrejk hotar tidning

Publicerad: 21 april 2009, 06:37

Måndag kväll var det oklart om norska Dagbladet skulle komma ut i dag. Efter att tidningsledningen förklarat att man skulle permittera fem och säga upp åtta anställda lämnade Dagbladets grafiker arbetsplatsen och kom aldrig tillbaka.


Anne Aasheim

En TNS Gallup i februari visade att lösnummersäljande Dagbladet tappat 55 000 i upplaga på ett år. De norska medieinvesteringarna föll med drygt 10 procent under första kvartalet i år och därtill har Dagbladet haft tekniska problem som försvårat utgivningen.

Tidningen är Norges tredje största men haft det motigt under flera år. Förra året genomfördes en stor besparing där medarbetarna erbjöds pensionsavgångar.

För att klara av raset de senaste månaderna har tidningsledningen infört ett nytt besparingsprojekt. I går presenterades åtgärderna.
– Vi har flera rundor med diskussioner och i dag avslutade vi processen med besparingsprojektet. Det innebär att fem permitteringar och åtta möjliga uppsägningar, sa chefredaktören Anne Aasheim till VG.no i går.

Hårdast drabbade är grafikerna på Dagbladet. När grafiska klubben på tidningen fick beskedet lämnade grafikerna på kvällspasset tidningen. Och kom inte tillbaka.
– Att inte infinna sig på arbetsplatsen är långt utanför vad huvudavtalets regler. Det finns inga tvivel om att detta är olagligt, sa Anne Aasheim till Dagbladet.no.

Hon kunde i går kväll inte garantera om tidningen skulle komma ut under tisdagen.

Medieanalytikern Lasse Gimnes säger till VG att det här skadar Dagbladet allvarligt.
– Detta är ett steg närmare döden för papperstidningen med dagens affärsmodell. Dagbladet dör inte av att tidningen inte kommer ut under några dagar men närmar sig slutet, säger han.

Han bedömer att Dagbladet är en gratistidning inom tre till fem år. Alternativt läggs all nyhetsbevakning på webben och papperstidningen kommer enbart ut under helgen.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.