Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Granska TV4:s kopplingar till undre världen”

Publicerad: 29 september 2009, 11:36

I går Dick Sundevall. I dag Erik Hörstadius. Medieprofilen, journalisten och författaren Hörstadius anser att TV4:s kopplingar till undre världen speglar mediebranschens villkor. Han uppmanar i en debattartikel på Newsmill Kalla Faktas redaktion att göra ett internt grävjobb.


Ämnen i artikeln:

NewsmillTV4

Erik Hörstadius frågar sig om något är ruttet i TV4:s rike.

Hörstadius kritik går i huvudsak på att medierna och den undre världen speglar sig i varandras glamour, som ett slags ömsesidigt existensberättigande.
Erik Hörstadius vittnar själv om hur han tillhört dem som låtit sig imponeras:

”Själv medlem i medieadeln kan jag gå i god för att mekanismen är sådan. Ett tag var Lars Ferm - alias Lars-Inge Svartenbrandt - där i kraft av sitt kändisskap och sin karisma. Jag träffade honom på Bindefeld-festar på 90-talet och tyckte mycket om honom. Under samma, ljuva 90-tal presenterades jag en gång för "Jokso", av många ansedd som Stockholms största gangster - sedermera mördad på Solvalla. Det kändes på något sätt hedrande att skaka tass med så mycket våldsmakt.”

Enligt Hörstadius förklarar kopplingarna med att villkoren i den undre världen och den kändistunga mediebranschen har likheter:
”Vad som skiljer en framgångsrik entreprenör, skådespelare, författare och politiker från en A-brottsling, kan när det gäller karaktärsegenskaper och utstrålning vara närapå ingenting. Det kanske bara är gänget man blev tonåring i som står för den egentliga skillnaden. Att vara dynamisk, smart, strategisk och socialt kompetent (ibland med en pykopats manipulativa förmåga) är framgångsnycklar i många branscher på båda sidor lagens råmärken.”

Hörstadius räknar upp en rad exempel som han anser bevisar hans tes:

- Anhållne helikopterföraren, som jobbat med program som Kändisdjungeln och Robinson och ”sitter i styrelsen för ett tv-bolag som startats av TV4:s grundare Gunnar Bergvall.  ”
   - Kvinnlig programledare på TV 4 vars lägenhet utsattes för ett bombattentat. ”Ett "misstagsoffer"? Ja, kanske. Men hon platsar ändå i denna konspirativa katalog, som förstås innehåller också Trond Sefastsson, grym samhällsjournalist, som bedrev djupt problematisk sidoverksamhet rakt in i den kriminella världen.”
   - Gangsterkungen Dragan 'Jokso' Joksović begravning  bevistades av förre TV4-chefen Björn Nordstrand. ”Vilka var deras gemensamma intressen”, frågar sig Hörstadius.
   - Vd:n för ett tv-bolag, som förra veckan greps misstänkt för mord på sin far äger ett bolag med TV4-profilen Anders Bagge.
   - Kändiskocken och TV4-medarbetaren Melker Andersson var en krog nedbränd för andra gången i helgen. ”En förbannelse utslungad av vreda makter?”, frågar sig Hörstadius.

Efter en beskrivning av en lockande glamour och flärd som Hörstadius anser möter den som kommer TV4 nära, avslutar han med den retoriska frågan: ”Inte är det väl något ruttet i TV4:s rike?”

Erik Hörstadius efterlyser en tydligare gruppering av dem som rör sig i vad han kallar Mediesamhället. Och han uppmanar bland annat TV4:e egen grävande redaktion Kalla Fakta att ta tag i saken.

”Vad kategorierna ska kallas - och hur många de ska vara - lämnar jag med varm hand över åt er läsare. Eller Kalla faktas medarbetare
De borde ju kunna få bra hjälp internt.”

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

NewsmillTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.