Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Granskande journalistik bedöms helt olika”

Publicerad: 13 mars 2012, 08:43

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det är märkligt att tidningens vapenköp ska upp i rätten.

Foto: Pressbild.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det är högst märkligt att tidningens arrangerade vapenaffär i Malmö ska upp i Malmö tingsrätt. Han pekar bland annat på att Jan Guillou/Arne Lemberg, Micke Ölander och Lennart Håård snarare fick en klapp på axeln av polisen då man gjorde samma sak.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouMicke ÖlanderThomas MattssonDiamant SalihuExpressen

Thomas Mattsson är mäkta förvånad över att Malmö tingsrätt har bestämt sig för att pröva Expressens vapenköp i Malmö 2010.

Bakgrunden  är att Expressen ville granska påståendet om att illegala vapen flödar  in i Malmö efter att den misstänkte serieskytten Peter Mangs härjat där.

Nyhetsreportern  Diamant Salihu fick uppdraget att försöka köpa ett handeldvapen, vilket  omedelbart skulle överlämnas till polisen.

Enligt Thomas Mattsson tackade åklagaren Jörgen Larsson med att inleda med en förundersökning.

Thomas  Mattsson tycker att detta är en högst märkligt prioritering av polisen och åklagarens resurser  och tycker också att det är underligt med tanke på att tidningens egna  prisbelönte reporter, Christian Holmén, fick en dunk i ryggen av  Palme-utredarna då han gav Mockfjärdsrevolvern till dem.

Thomas Mattsson drar också paralleller till en rad tidigare vapenköp som har utförs av granskande journalister.

Ett  exempel är Jan Guillous/Arne Lembergs beryktade k-pistköp för  FiB/Kulturfronts räkning.  Ett annat är när Micke Ölander gjorde samma  sak för Kvällsposten och ett tredje när Lennart Håård köpte vapen för ett  Aftonbladet-reportage.

Vid inget av dessa fall har det varit tal om något åtal, enligt Thomas Mattsson.

Han  konstaterar att att Diamant Salihu, trots dessa tidigare fall, nu står  åtalad för vapenbrott, medan nyhetschefen Andras Johansson och han själv  åtalas för anstiftan till vapenbrott.

Thomas Mattsson avslutar med att "Seriös journalistik handlar inte alltid om att  sprida statistik från Brå, att som reporter ge sig ut på gatorna och  söka upp kriminella är också samhällsviktig journalistik. Jag ser fram  emot att få förklara detta i Malmö tingsrätt."

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.