Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Granskning av ”rumpnyp-domen” ger en annan bild

Publicerad: 1 april 2014, 12:09

Oisín Cantwell ger en helt annan bild än Frida Boisen.

(UPPDATERAD) Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell har granskat den så kallade "rumpnyp”-domen" och ger en nyanserad bild, som skiljer sig från den samlade mediebilden. – Detta borde ha rapporterats redan från början av de reportrar som skrev om domen, säger pr-konsulten och mediekritikern Staffan Dopping till Resumé.


I helgens mest delade artikel – Frida Boisens krönika om domen i Norrköpings tingsrätt – menar GT:s chefredaktör att  signalen till samhället blir att det är fritt fram för män att nypa på kvinnors bröst och rumpor.

Den enkla och samlade mediebilden i det läget var att kvinnan i fråga var ett brottsoffer som ändå blivit straffat – efter att ha blivit nypt i rumpan av en man och svarat med en örfil.

Den bilden pulvriseras nu av Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell, som ordentligt satt sig in i domen. Det visar sig vara en betydligt mer komplex historia som även handlar handlar om familjer i konflikt med varandra – mannen hade en vecka tidigare polisanmält hennes son för olaga hot, skriver Oisín Cantwell i sin krönika.

"I förhör berättade kvinnan att mannen riktat ett finger mot henne som om det var en pistol. Det var därför hon slog honom. Hon skulle för övrigt mycket väl kunna göra det igen", skriver Oisín Cantwell och berättar att kvinnan i ett senare förhör uppgav att hon fått en klapp på rumpan.

Det går inte att slå fast vem av de inblandade som talar sanning – det saknas vitten.

"Våldet hon använde var så kraftigt att hon egentligen borde dömas till fängelse, men domstolen tog hänsyn till den förmildrande omständigheten och dömde henne till villkorligt och böter", skriver Cantwell.

Oisín Cantwells slutsats efter att ha läst domen blir en helt annan än Frida Boisens tolkning:

"Jag har svårt att se att denna dom ger män fritt fram att ofreda kvinnor i framtiden".

Staffan Dopping
, pr-konsult och mediekritiker ser ett stort problem i dagens journalistik där tolkningsfasen kommer samtidigt som faktafasen. I stället, menar han, borde det vara självklart för medierna att inhämta fakta – journalisternas grundläggande uppdrag – innan tolkningar görs.

–     Ofta nuförtiden är det ju så att det tar flera dagar innan den nyanserade bilden kommer som då ofta är en annan än den som från börjans rapporterats, säger Dopping som menar att rapporteringen om domen är ett exempel på klickekonomin som genererat klickjournalistiken där opinionsmaterial har fått mycket större del av det redaktionella utrymmet, och där media sviker sitt informationsuppdrag.

Staffan Dopping menar att Oisín Cantwell gör en "otrolig nytta" genom att nagelfara domen och rapporteringen.

–     Det är ju inte bara Frida Boisen som gjort de här tolkningarna, men det finns ett stort sug för den typen av slutsatser. Det är bra att medier kan komma med invändningar mot varandra. Det har inte varit så vanligt tidigare – det behövs onekligen.

Resumé kontaktar Frida Boisen med frågor om hur noga hon läst domen och vad hon säger om Oisín Cantwells text.

Boisen kommenterar, via mejl:

– Det är bra att fler journalister nu får upp ögonen för olika former av sexuella trakasserier, och att vi ser olika konsekvenser av domar som berör olika former av sexuella trakasserier. Ja, jag har läst domen och som sagt anser jag och många med mig tror jag, att det anmärkningsvärda är att Norrköpings tingsrätt, i domen skriver att de utgår från att kvinnan blivit tagen i rumpan, men att rätten trots det anser att kvinnan inte befunnit sig i en nödvärnssitation när hon utdelar örfilen. Det är för mig ett märkligt resonemang som skickar konstiga signaler.

Även Lisa Magnusson har kommenterat domen och Frida Boisens tolkning i en Metro-krönika.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.