Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Granskning Sverige och Avpixlat portas från Bokmässan

Publicerad: 4 maj 2017, 05:44

Foto: Mattias Blomgren / Wikimedia Commons

Bokmässan portar Granskning Sverige och Avpixlat, Facebook anställer 3000 för videogranskning och New York times rekordsiffror, det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

FacebookNew York TimesAvpixlatGoogleBokmässan

Granskning Sverige och Avpixlat portas från Bokmässan

Efter många om och men tilläts den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut på årets bokmässa, något som fått många att reagera. Författare har skrivit på bojkottlistor och på kultursidorna har det debatterats hur långt yttrandefriheten går och vad den innefattar. Nu väljer Bokmässan att porta den högerextrema organisationen Granskning Sverige och förlaget Runeskrift, som hävdar att de står bakom högerextrema sajten Avpixlat, det rapporterar Sveriges Radio.

– Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare som kommer in och efter de här genomlysningarna och också genom att se över helheten på mässan – man måste se till både helheten men också den individuella utställaren – så har vi kommit fram till den bedömningen och den skiljer sig åt i de här tre fallen, säger Bokmässans vd Maria Källson till SR.

Källson säger att man kommit till beslutet efter att ha gått igenom vad de två organisationerna publicerat på sina sajter.

I februari granskade Eskilstuna-Kuriren Granskning Sverige där de påvisade hur organisationen systematiskt ringde runt och trakasserade reportrar runtom i Sverige.

Expo har även rapporterat om förintelseförnekelse bland medlemmar i nätverket.

Rekordsiffror för New York Times

Även om, eller kanske just därför, Donald Trump kallar tidningen för misslyckad har New York Times presenterat den starkaste kvartalsrapporten sett till abonnemangstillväxt i tidningens historia. Under det första kvartalet har man lyckats knyta till sig 308 000 nya digitala prenumeranter. Siffrorna visar också att tidningen gör den största intäktsökningen på sex år och slår därigenom analytikers prognos. Som ett resultat av de starka siffrorna steg NYT-aktien med 12 procent under onsdagen, det rapporterar Reuters.

Facebook anställer 3000 för videogranskning

Efter att en motbjudande film där en thailändsk pappa mördade sin egen 11 månader gamla dotter för att sedan ta livet av sig själv legat kvar på nätverket i 24 timmar har Facebook mottagit en mängd kritik. Ett uppmärksammat fall i Cleveland där en 74-årig man mördades under en livesändning har också lett till kritik. Nu väljer Facebook att reagera mot händelserna och lovar att anställa 3 000 personer till sitt "community operations team", som granskar det material som sprids på plattformen, det rapporterar AdWeek. Totalt jobbar 7 5000 personer i teamet. "De senaste veckorna har vi sett människor skada sig själva och andra på Facebook – oavsett om det är live eller i en senare post. Det är hjärtskärande, och jag har funderat på hur vi kan göra mer för våra användare. Om vi ska bygga ett tryggt nätverk måste vi agera snabbare. Vi jobbar på att göra de här videorna lättare att anmäla så att vi kan agera snabbare", berättade Mark Zuckerberg i en Facebook-post under onsdagen.

Reklamen för nya Baywatch-filmen – slow motion-lopp

Det ikoniska introt till den gamla 90-talsserien är nästintill oförglömligt. Kaliforniens mest vältränade livräddningssällskap springer i strandkanten till tonerna av "I'll be ready". Inför premiären av Baywatch-filmen har nu Paramount i samarbete med Droga5 genomfört ett slow motion-maraton för att marknadsföra filmen, det rapporterar AdWeek.

Google Docs hackades

Under gårdagen utsattes Googles molntjänst Google Docs för en omfattande hacker/phising-attack, det rapporterar the Verge. Många användare har fått en inbjudan att redigera dokument från kontakter som redan finns i deras nätverk. Inbjudan tar en sedan vidare till en sajt där man ombeds logga in på en fejkad version av Google Docs. De användare som loggade in via fejk-versionen fick sina lösenord hackade. Google rapporterade under natten att man löst problemen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.