torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Grävande journalister i manifestation mot Norra Skåne

Publicerad: 23 maj 2014, 09:43

Mimmi Karlsson Bernfalk

Resumé har i omgångar rapporterat om händelserna på Norra Skåne där nyhetschefen Anders Kauranen lämnat sitt jobb i protest och den grävande journalisten Berit Önell har omplacerats. Bakgrunden är att duon har anklagat tidningsledningen för att låta sig påverkas av påtryckningar från kommunledningen.

Ämnen i artikeln:

Norra SkåneAnders KauranenFGJBerit Önell

KB

Karl-Johan Byttner


”Enligt den omfattande rapporteringen i lokala medier, riksmedier och  branschpress verkar möjligheterna att bedriva granskade journalistik  begränsas på Norra Skåne, något som gör att FGJ nu engagerar sig i  ärendet.”, skriver man.

Norra Skånes chefredaktör, Mimmi Karlsson Bernfalk, har anklagats för att låta sig styras av kommunpolitiker i Hässleholm. Ett 60-tal personer på redaktionen har skrivit på protestlistor mot att tidningens grävande journalist Berit Önell har omplacerats efter sin bevakning av kommunens fastighetsaffärer.

Föreningen Grävande Journalister, FGJ, arrangerar nu ”Hundra grävare till Hässleholm den 14 juni.

Fokus ligger på hur journalister på bästa sätt kan granska kommuner och lokalpolitiker.
-  Jag tycker det är oerhört viktigt att vi engagerar oss i händelserna i  Hässleholm. Dessutom får våra medlemmar en utmärkt möjlighet att en gång  för alla bilda sig en egen uppfattning om vad som verkligen har hänt på  den aktuella tidningen, säger Terje Carlsson, ordförande för FGJ i en  kommentar.

Det är redan klart att flera prisbelönta och namnkunniga grävare deltar i seminariet.

FGJ  meddelar också att alla inblandade parter bjuds in till arrangemanget,  som också är öppet för allmänheten.

Målet är att få dit minst 100  grävande journalister.

- Min förhoppning är att vi på parkeringen  utanför seminariet ser en rad kända logotyper från tidningar,  lokalradiokanaler och tv-redaktioner runtom i landet. Förhoppningsvis  kan våra medlemmar övertyga sina chefer om att redaktionernas bilar bör  rulla mot Norra Skåne den aktuella helgen, säger Terje Carlsson i en kommentar.

Här finns mer information om manifestationen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev