Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Greider: ”Modigt att ta upp frågan”

Publicerad: 28 januari 2015, 12:03

Göran Greider hyllar reporterns fråga.

Foto: Twitterbild/Skärmdump från SVT

SVT-reportern Rolf Fredriksson ställde en fråga om kungasläktens koppling till nazismen i Aktuellt i går – något som rört upp mycket känslor. Men Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider är en av få som hyllat tilltaget. – Det var modigt av honom att ta upp frågan, säger Göran Greider till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderSVTKronprinsessan Victoria

I går var det 70 år sedan de sista fångarna befriades från förintelselägret Auschwitz-Birkenau och med anledning av det var kronprinsessan Victoria på plats i Polen under en minnesceremoni. Det var då Rolf Fredriksson sa:

– Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien? Det finns ju släktingar längre tillbaka som var anhängare av nazisterna.

"Smaklöst av journalisten i Aktuellt att vid kronprinsessan Victorias besök i Auschwitz i dag att pressa henne rörande hennes familjs förflutna", skrev Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund, som var en av de som var kritisk mot tilltaget.

Men Göran Greider håller inte med.

"Starkt och oväntat av Aktuellts utsände i Auschwitz att fråga Kronprinsessan Victoria om kungafamiljen och nazismen", twittrade han i går.

Till Resumé utvecklar han sitt resonemang:

– Kronprinsessan Victoria är representant för en samhällsinstitution som har makt och stort inflytande. När det är välkänt att släkten haft nazistiskt samröre ska en företrädare för kungahuset kunna svara på en sådan fråga. Det är viktigt att till och med kunna ställa frågan på Förintelsens minnesdag eftersom vi har en historia vad gäller högerextremism och nazism i Sverige, säger han och fortsätter:

– Hon har ju såklart inget personligen med detta att göra och det är möjligt att hon sa mer än det som kom med i inslaget. Men hon ska kunna svara på frågan. Jag tror att reaktionerna blev så starka därför att vi i vår godhet blev störda. Om man inte kan hantera att vi i Sverige har med detta att göra finns risken att det sker igen.

Göran Greider har fått mothugg både på sitt twitterinlägg och via mejl i dag. Han säger att det "vällt in ilskna mejl". Trots att han hyllar Rolf Fredrikssons initiativ tycker han att utformningen borde varit bättre.

– Felet med inslaget är att frågan kom plötsligt, därför blev det egendomligt. Frågan borde tagits upp som ett särskilt inslag, så rent journalistiskt var det dåligt gjort – men jag är glad över att frågan kom upp.

Resumé har sökt Rolf Fredriksson.

Se inslaget här:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.