Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Greiders tips till Mattsson om ubåtsbevakningen

Publicerad: 20 oktober 2014, 09:00

Göran Greider och Thomas Mattsson.

Foto: Metro moch Jonas Eltes.

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider kontaktade Expressens dito Thomas Mattsson med synpunkter på nyhetsbevakningen av ubåtsjakten. ”Jag skickade ett tips till Expressens Thomas Mattsson och föreslog att de på nyhetssidan dagligen skulle ha en skeptisk röst, en slav på triumfvagnen, som viskar kritiska kommentarer till den hysteri som nu riskerar att växa fram”, skriver Greider i sin Metro-krönika.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderThomas MattssonUbåtsjaktenExpressen

Göran Greider varnar för övertoner mot ryssen i nyhetsbevakningen om ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

Greider flaggar för det faktum att Försvarsmakten ”gärna vill ha mer anslag och därför behöver den upptrappade stämningen kring en fiende längs våra kuster”.

”Den svenska marinen ska göra det den nu gör, bevaka våra gränser. Men det är livsviktigt att medierna också bevakar den svenska militären och inte ställer sig och jublar över varje grynigt foto som den lägger fram”, skriver Greider i sin krönika i Metro.

Greider berättar vidare att han mejlade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och föreslog att tidningen dagligen skulle balansera upp bevakningen med en skeptisk röst.

Greider skriver att han fick svar från Thomas Mattsson som tackade.

Resumé får tag på Thomas Mattsson. Han säger:

– Göran Greider har helt rätt när han påminner om att tidningar, radio och tv gör fel om journalisterna "ställer sig och jublar över varje grynigt foto" som försvarsmakten släpper. Men ingen som har sett eller hört presskonferenserna med marinen kan väl hävda att medierna inte förhåller sig kritiskt?

Thomas Mattson menar att det är av yttersta vikt med ”oberoende ögon och öron ute i skärgården”.

– Jag tycker att det är bra att de stora redaktionerna är på plats och skildrar för allmänheten vad som sker – som när Niklas Svensson bevakar försvarsinsatsen för Expressen TV från en helikopter, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Greider menar att ubåtarna "blivit det material av vilket den moderna konservatismen byggs", men den är en väldigt subjektiv ideologisk analys av något som för mig just nu bara är klassisk nyhetsförmedling: "Primetime" sänder live-tv nästan dygnet runt och det är väl inte särskilt konstigt när Sverige genomför en av de största militära operationerna sedan kalla kriget?

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.