Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Gringo anmäls för ekobrott

Publicerad: 28 februari 2008, 13:28

Tidningen Gringo fick Stora Journalistpriset 2005. Två år senare gick bolaget Latifeh, som gav ut tidningen i konkurs. Nu har konkursförvaltaren anmält brottsmisstanke till Ekobrottsmyndigheten.


Zanyar Adami var till och från vd på Latifeh.

Latifehs verksamhet stod på fyra ben: Tidningsutgivning, festivalen Hoodsfred, utbildning och reklam. Bland annat gjorde man en kampanj för Skandia. Bolagets ledning delades mellan Zanyar Adami och Carlos Rojas, som växlade vd-skapet varje halvår. Fyra dagar innan bolaget försattes i konkurs tillsattes dock en ny vd.

Under 2007 började problemen bli akuta. Carlos Rojas, som var försäljningsansvarig, blev utbränd och annonsintäkterna sjönk drastiskt. Men inte förrän i juli informerades Zanyar Adami om bolagets problem. Då hade man 1,5 miljoner i skulder och hade precis gjort flera nyanställningar. Bolaget har haft ett 30-tal anställda.

Men inte nog med att skulderna växte och intäkterna krympte. Det finns också en hel del verifikationer som saknas. Flera anställda förfogade över bankkort kopplade till Latifehs bankkonto. När de handlade på kortet har de inte lämnat in kvitton. De anställda har också gjort utlägg för Latifehs räkning.

Konkursförvaltaren konstaterar att hanteringen varit mycket olämplig och har bidragit till att skapa oordning i bokföringen. För detta har bolaget anmälts till Ekobrottsmyndigheten av konkursförvaltaren, något som Zenyar Adami bekräftar. Att bokföringen blivit rörig förklarar den forna Handelsstudenten så här i dagens Metro.
– Om vi hade gjort som man ska hade vi gjort av drag på lönen, men det hade vi inte hjärta att göra.

Konkursförvaltaren konstaterar att bokföringen inte är gjord vare sig i överensstämmelse med god redovisningssed eller lag.

Latifeh kan också ha brutit mot aktiebolagslagen. Ett bolag ska upprätta en kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att det egna kapitalet understiger hälften av aktiekapitalet. Det borde bolaget gjort i början av 2007, men det gjordes aldrig och när konkursen var ett faktum den 10:e augusti var hela aktiekapitalet förbrukat.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.