Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Grova brottslingar gör DI:s lyxomslag

Publicerad: 17 september 2012, 09:05

En 3D-bild klistras över DI Weekends omslag, både fram och bak, för hand av fängelseinterner.

DI Weekends jubileumsnummer för att fira 10 år slår på stort med ett 3D-omslag. Omslaget trycks i Kina och för att få ihop det tar man hjälp av svenska fångar.


Ämnen i artikeln:

DI Weekend

På fredag kommer DI Weekends jubileumsnummer ut för att fira att det  har funnits i 10 år. Tidningen slår på stort och gör ettan och  sistasidan i 3D.

– Vi ville göra något extra och speciellt. Det är lite av ett samlarnummer, säger Birger Marklund, redaktör för jubileumsnumret.

Men för att få ihop lyxnumret var DI dels tvungna att hitta ett  tryckeri som kunde trycka i 3D, vilket deras ordinarie tryckeri inte  kunde, och dels ta hjälp av svenska fängelseinterner för att få ihop  omslaget.

– Det är ett annorlunda omslag då ettan och sistasidan är i 3D. Det går  inte bara att göra hur som helst. Vi har tryckt 3D-bilderna i Kina och  själva tidningarna har tryckts i ett specialformat i Danmark. Det blev  billigast att göra där, säger Stefan Åblad, produktionschef på Dagens  Industri.

Enligt Stefan Åblad klistras 3D-bilderna på omslagen just nu i Stockholm. Sammanlagt är det 162 000 bilder som ska klistras på för hand.

Som jag förstår det är det fängelseinterner som sitter och gör detta?
– Det gick inte att klistra på bilderna maskinellt utan måste göras  manuellt. Det företag som hjälper oss med det har lagt ut det på  fängelser ja.

Vad säger du till dem som tycker att det är lite konstigt att  brottslingar, varav vissa dömda för grova brott, sitter och  färdigställer era omslag?
– Det är inte ovanligt att interner hjälper till med liknande saker  inom mediebranschen. Det är inget extraordinärt med det. På fängelser arbetar  internerna och det här är sådant arbete som passar dem.

Var detta planen från början?
– Innan vi tryckte på knappen för projektet så visste vi vad vi skulle  göra. Det här är inget som har kommit som en överraskning längs vägen.  Det är bara själva transporten som har blivit försenat något, men alla  prenumeranter kommer få numret i veckan som planerat, säger Stefan  Åblad.

De interner som hjälper DI gör det genom Kriminalvårdens KrimProd som enligt de själva "skapar meningsfull  sysselsättning för de intagna - under överinseende av bransch- och  yrkeskunniga arbetsledare och instruktörer."

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

DI Weekend

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.