tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Grundaren om Google X: ”Investerarna oroar sig alltid”

Publicerad: 30 september 2013, 11:07

Sergey Brin, en av två grundare av Google. Foto: Wikipedia.

DI idé har kartlagt Googles allra heligaste – forskningslabbet Google X. Google ökade sin totala forskningsbudget med hela 79 procent förra året till 45 miljarder kronor. Hur mycket som hamnar hos Google X är oklart.

Ämnen i artikeln:

Google GlassGoogleLarry PageMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


– Investerarna oroar sig alltid. Ni lägger för mycket tid på alla de här  galna sakerna, säger de. Men det är precis samma typ av saker som de nu  tycker är mest intressant – som Youtube, Chrome och Android. Om man  inte gör en del galna saker så gör man fel saker.

Så svarade Sergey  Brin tidningen Wired på frågan hur det kan komma sig att Google X jobbar  med frågor som att få saker att sväva och teleportering, enligt DI idé  som har kartlagt Google X.

Google X har än så länge offentliggjort  fyra produkter – en förarlös bil, Google Glass, flygande vindkraftverken  Makani och internetballongerna Loon.

Sergey Brin och Larry Page grundade Google 1998 och säger sig ha en ”hälsosam skepsis mot det som anses omöjligt.”, enligt DI.

Så sent som i augusti serverades världens första hamburgare av syntetiskt kött i London. Sergey Brin hade finansierat projektet.

–  Om vissa inte ser det du gör som science fiction är det antagligen inte  tillräckligt banbrytande, sade han i samband med lanseringen, enligt  DI.

Sergey Brin och filmregissören James Cameron finansierar också ett  prospekteringsföretag, Planetary Resources, vars affärsidé går ut på att  utvinna metaller från asteroider.

Sergey Brin har även investerat i ett rymdturismbolag samt ett bolag som kartlägger männikans gener.

Googles  kommunikationschef i Norden, Gustaf Brusewitz, vill inte i detalj kommentera Google X, men ger följande skriftliga kommentar till DI.

”Det  primära målet är att lösa stora problem, inte att tjäna pengar.  Samtidigt är vi optimistiska om att dessa projekt inte bara blir  betydelsefulla för världen, de kommer också att vara en god affär.”

Fyra produkter från Google X.
1.  Google Glass. Smarta glasögon med en skärm ovanför normal synhöjd.  Styrs via röst, men även fingerrörelser. Ljud spelas upp genom  vibrationer i skallbenet. Glasögonen är utrustade med en kamera. Sergey  Brin räknar med att de finns tillgängliga att köpa från och med nästa  år.

2. Ioon. Tanken med projektet är att utveckla  heliumballonger som flyger i stratosfären med internet-sändare hängande  under. Elektroniken får ström av solceller och ballongernas höjd  justeras med radiosignaler.

3. Makani. Bolaget har köpts av Google  och utvecklar flygande vindkraftverk. Vindturbiner sitter fast på  drakliknande flygfarkoster som skickar ned elen via en ledning kopplad  till marken. Makani har testflugit ett par år.

4. Förarlös bil.  Google testar ett tiotal bilar i Kalifornien, Nevada och Florida sedan  20012. Google har meddelat att bilarna kört över 50 000 mil utan  olyckor.
Källa DI.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev