Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Grünthal efter Aftonbladets digitala tapp: It-jättarnas framfart har bara börjat

Publicerad: 12 maj 2017, 11:43

Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal

Visar Schibsteds rapport för första kvartalet 2017 ett trendbrott för Aftonbladets digitala annonsaffär? För Resumé ger Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal sin syn på siffrorna och konkurrensen med it-jättarna.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibstedSchibsted GrowthSchibsted Media

Aftonbladet är Sveriges ledande digitala mediehus, ett draglok och samtidigt ett lackmuspapper för hur den digitala annonsmarknaden mår. Har den affären nått peak? Med rapporten för Q1 2017 uppvisar Aftonbladet en minskning i digitala intäkter på tre procent jämfört med första kvartalet 2016. Tappet är marginellt, men vi ser samma utveckling på SvD.

– Jag ser först och främst till helheten och här visar vi en stark rapport både till omsättning och resultat. Går vi ner i detaljer så var januari-februari en svag period för den digitala annonsmarknaden. Samtidigt var inte nedgången i print lika påtaglig som vi förväntade oss under kvartalet, säger Raoul Grünthal till Resumé.

Är det här ett trendbrott för den digitala annonsmarknaden?
– Här och nu ser jag det bara som något konjunkturellt, det är så det känns. Vi har flera marknader i världen där den digitala annonsmarknaden har det mycket tuffare än här och där publicisterna är under mycket större press. I Sverige vände den negativa trenden i slutet av kvartalet och vi får hoppas att det fortsätter så.

Hur har integreringen av Schibsted hittills påverkat er förmåga i konkurrensen med Facebook och Google?
– Det är en starkt bidragande faktor till att det här kvartalet blev så bra som det blev. En delförklaring tillsammans med att vi inte tappar lika mycket i printintäkter som beräknat. På vissa marknader har Facebook och Google skaffat sig en duopol-ställning och jag ser stora fördelar med exempelvis det samlade säljet på Schibsted när det kommer till att hålla emot i den konkurrensen.

Vad är strategin framåt, sett till att Facebook och Google fortsätter att utmana den digitala annonsaffären?
– Strategin ligger fast. Det handlar om att utveckla våra produkter och tjänster, både mot konsumenter och annonsörer. Att ha bra annonsprodukter, appar och konsumentupplevelse kombinerat med en stark samlad säljorganisation.

– De globala spelarna har så klart många fördelar, i synnerhet med hur stor volym av sofistikerad data de sitter på. Samtidigt så börjar vi se fördelarna av att utveckla vårt ekosystem. Vår kontext blir allt viktigare och här har publicister enorma fördelar kontra de digitala jättarna. Bojkotten mot Youtube i början av året visar att det blir viktigare och viktigare att garantera var annonserna hamnar. Det är en stor fördel för alla lokala spelare i konkurrensen mot Google och Facebook.

Om du gör en prognos, kommer de digitala intäkterna att öka för Aftonbladet under 2017?
– Jag ger inga sådana prognoser och det är viktigt att poängtera att vi ser till allt vi gör och inte till enskilda bolag. Över hela linjen visade Q1 både ökat vinst och omsättning, trots att den strukturella nedgången i print fortsätter. Men att gissa hur det kommer se ut på några månaders sikt för ett av våra bolag, det har jag lärt mig att inte göra.

Raoul Grünthal lyfter fram de största ljusglimtarna som håller upp Schibsteds siffror som framförallt ligger under growth, personal finance, tjänster som Lendo och Bytbil. Negången på den digitala annonsmarknaden under januari och februari slog brett över produkterna, inte bara mediebranschen.

– En annan positiv faktor som vi ser i hela branschen är att läsarintäkterna ökar. Vi ser det både vad gäller SvD där det på sikt kan bli en affär som kompenserar tappade annonsintäkter. Men också för Aftonbladet Plus där det fortfarande är en ganska liten affär sett till de totala intäkterna. Vi ser Omni och Aftonbladet som i huvudsak bygger på annonsaffären på sikt och att vi kan öka andelen läsarintäkter för SvD.

Har Aftonbladet nått ett tak för Plus-abonnenter?
– Inte när det kommer till intäkter. Vi tittar på intäkterna som helhet, inte bara volym, och här finns det fortfarande mer att göra.

Har vi nått en peak för den digitala annonsmarknaden?
– Man måste titta över längre tid för att se på utvecklingen. Inte bara ett enskilt kvartal eller månad. Utvecklingen för SvD de senaste åren är positiv och de här kvartalssiffrorna jämförs mot en rekordnivå från 2016. På Aftonbladet är det också en knapp nedgång från väldigt starka siffror, även här är det en positiv tendens.

– Ett annat svar på frågan är att vi knappast sett slutet på konkurrensen från Google och Facebook. Deras framfart har bara börjat. Tittar man ur ett makro-perspektiv på den här utvecklingen så ökar otryggheten för mindre lokala aktörer.

Aftonbladets digitala annonsintäkter
2013 621 MKR
2014 699
2015 783
2016 888 (12 %)
Q117 202 (-3%)

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.